Nem várt problémába ütköztek a lengyelek: ez most sok termelő életét megnehezíti

Nem várt problémába ütköztek a lengyelek: ez most sok termelő életét megnehezíti

agrarszektor.hu
Esőzések hátráltatják a lengyel szamócaszüretet, aminek következtében elkezdtek emelkedni az árak. Kifejezetten keresleti szamócapiac alakult ki tehát Lengyelországban a múlt heti áresést követően.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Míg Magyarországon az egyszerre túl sok piacon lévő szamóca okoz gondot a termelőknek, addig Lengyelországban a három napja folyamatosan hulló csapadék miatt nem tudnak szedni a földeken. A Sad24 beszámolója szerint a két legnagyobb piacon (Nowy Przybojewo és Bronisze) üresen állnak a standok, és ha mégis áruval jelenik meg egy termelők, azonnal körülveszik a felvásárlók, mert annak lesz szamócája, aki elsőként csap le a gyümölcsre. Ennek következtében a múlt héten 10 PLN/kg (860 Ft/kg) alá is benéző átlagár jelenleg 20-25 PLN/kg (1700-2100 Ft/kg) között mozog.

EZ IS ÉRDEKELHET

Persze ez csak addig tart, amíg nem jelenik meg ismét nagy tömegben a szabadföldi áru a piacon, amit még jelentős áresés mellett is nagyon szeretnének a termelők, mert a sok eső miatt megnőtt a gombás betegségek kockázata, és több körzetben félő, hogy a gyümölcs a földeken fog megrothadni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?