Rengeteg ilyen szamócát árulnak Magyarországon: ezt jó, ha mindenki tudja

Rengeteg ilyen szamócát árulnak Magyarországon: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A kiváló időjárás miatt a természet két héttel előrébb jár, így egyszerre kapható a fóliás és a szabadföldi szamóca Magyarországon. Ennek köszönhetően kedvező áron is hozzá lehet jutni a gyümölcshöz, ráadásul az árakat tovább csökkenti az is, hogy idén a korábbinál nagyobb mennyiségű román, ukrán és szerb eper van a hazai piacon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Jó szamócaszezonra számítanak idén a szakemberek, az ideális időjárásnak köszönhetően már most rengeteg a termés, egyszerre kapható a szabadföldi és a fóliás, valamint a külföldi gyümölcs - számolt be az RTL. A miskolci piacon például a nagy szeműnek 3200, a kisebbeknek 2500 forint volt kilója szombat délelőtt. A vásárlók elfogadhatónak tartották az árakat, pedig a miskolci árak 500 forinttal az átlag felett vannak. Az egyik árus elmondta, hogy azért magasabb az ára a szamócának, mert az eső miatt nem tudták szedni a gazdák. Bár a fóliást tudták volna szedni, most már a szabadföldi eper megy inkább. Szombathelyen a „szedd magad” akció keretében 1500 forintba került egy kiló eper. 

Az árakra nagy hatással van a külföldi termés is.

A román, az ukrán, a szerb szamóca talán intenzívebben van jelen, mint ahogyan azt az előző években tapasztaltuk. Ez az árakra a termelők szempontjából nem hat kedvezően, mert viszonylag nyomott áron tartják a szamóca árát, ami értelemszerűen a termelőnek nem jó, ellenben a fogyasztóknak egy kedvező hatás

- mondta Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A nyárias időnek köszönhetően már cseresznye is van a piacon, de a barack is hetekkel korábban érkezhet. Az ország egy részén lényegesen nagyobb termést várnak, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy bőven lesz idén hazai gyümölcs, de hogy az árak hogyan alakulnak, az a következő hetekben derül ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38