Aggasztó, ami a bolgár cseresznyeültetvényeken történik: veszélyben az idei a termés?

agrarszektor.hu
Óriási munkaerőhiányra panaszkodnak a bolgár gyümölcstermesztők. A legfrissebb értesülések szerint a cseresznyetermelők egyre nagyobb kompromisszumra kényszerülnek annak érdekében, hogy elkerüljék a veszteségeket, ezért egyre több helyen jelennek meg a "Szedd magad" táblák a bolgár cseresznyeültetvényeken.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Nincs aki leszedje a gyümölcsöket Bulgáriában, emiatt egyre több helyen jelennek meg "Szedd magad" táblák a cseresznyeültetvények bejáratánál a munkaerőhiány miatt. A cseresznyetermesztők zsákutcába kerültek, és egyre nagyobb kompromisszumokra kényszerülnek annak érdekében, hogy valahogy elkerüljék a veszteséget - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) az Agrozona értesülései alapján. A szezon elején a gazdák még 4-5 leva, azaz 800-1000 Ft/kg körüli felvásárlási árakban reménykedtek, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel szemben a főfajták beérésével a feldolgozásra szánt gyümölcsöt az 1,2-2 leva (240-410 Ft/kg) közötti sávban veszik a felvásárlók. De ezt még le is kellene szedni, így a termelők inkább a "Szedd magad" keretében 1,5 leva (300 Ft/kg) körüli áron adják a vevők által leszedett cseresznyét. Bulgáriában tavaly a magyar termés legalább ötszöröse, 52 ezer tonna cseresznye termett, és a szilva után a cseresznye a legnagyobb területen termesztett gyümölcs az országban, ám a terület immár az egymást követő második évben csökkenést mutat.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?