Aggasztó, ami a bolgár cseresznyeültetvényeken történik: veszélyben az idei a termés?

Aggasztó, ami a bolgár cseresznyeültetvényeken történik: veszélyben az idei a termés?

agrarszektor.hu
Óriási munkaerőhiányra panaszkodnak a bolgár gyümölcstermesztők. A legfrissebb értesülések szerint a cseresznyetermelők egyre nagyobb kompromisszumra kényszerülnek annak érdekében, hogy elkerüljék a veszteségeket, ezért egyre több helyen jelennek meg a "Szedd magad" táblák a bolgár cseresznyeültetvényeken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nincs aki leszedje a gyümölcsöket Bulgáriában, emiatt egyre több helyen jelennek meg "Szedd magad" táblák a cseresznyeültetvények bejáratánál a munkaerőhiány miatt. A cseresznyetermesztők zsákutcába kerültek, és egyre nagyobb kompromisszumokra kényszerülnek annak érdekében, hogy valahogy elkerüljék a veszteséget - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) az Agrozona értesülései alapján. A szezon elején a gazdák még 4-5 leva, azaz 800-1000 Ft/kg körüli felvásárlási árakban reménykedtek, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel szemben a főfajták beérésével a feldolgozásra szánt gyümölcsöt az 1,2-2 leva (240-410 Ft/kg) közötti sávban veszik a felvásárlók. De ezt még le is kellene szedni, így a termelők inkább a "Szedd magad" keretében 1,5 leva (300 Ft/kg) körüli áron adják a vevők által leszedett cseresznyét. Bulgáriában tavaly a magyar termés legalább ötszöröse, 52 ezer tonna cseresznye termett, és a szilva után a cseresznye a legnagyobb területen termesztett gyümölcs az országban, ám a terület immár az egymást követő második évben csökkenést mutat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06