Meglepő, ami az almával történt idén Olaszországban: ennek most örülhetnek a gazdák

agrarszektor.hu
A korai almafajták, elsősorban a Gala szedésével megkezdődött az olasz almabetakarítás. A legnagyobb gazdaszervezet, a Coldiretti szerint idén 2,1 millió tonnás termést várnak, ami 5%-kal nagyobb az előző évben betakarítottnál. Ezzel Olaszország a lengyelek mögött (4,5 millió tonna, +5%) az Európai Unió második legjelentősebb almatermesztője, jelentősen megelőzve a harmadik helyezett Franciaországot (1,5 millió tonna, +6%).

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A fajták tekintetében visszaesés várható a Golden Delicious (-5%), a Fuji (-3%), a Jonagold (-18%) és a Braeburn (-15%) esetében, míg a Red Delicious (+7%), a Granny Smith (+18%) és a Gala (+2%) termése várhatóan növekedni fog. Az organikus termesztésű alma részaránya egyre nő, az idén ár a teljes termés 9%-át adja a Coldiretti szerint. A gyümölcsminőség megfelelő, bár az aszály miatt a mérettel lesznek problémák, illetve több régióban a napégés is gondokat okoz - írja a FruitVeB. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az olasz almatermés csaknem felét adó Alto Adige régióban a tavalyinál 3%-kal kisebb termést várnak (912 ezer tonna), és a második legfontosabb körzetben, Trentino környékén is kis mértékű visszaeséssel számolnak (-1%, 507 ezer tonna). A tavalyinál sokkal több alma terem Piemont (+20%, 225 ezer tonna), Veneto (+47%, 215 ezer tonna), Emilia-Romagna (+12%, 175 ezer tonna) és Lombardia (+21%, 23 ezer tonna) tartományokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. március 21. 15:34