Meglepő, ami az almával történt idén Olaszországban: ennek most örülhetnek a gazdák

agrarszektor.hu
A korai almafajták, elsősorban a Gala szedésével megkezdődött az olasz almabetakarítás. A legnagyobb gazdaszervezet, a Coldiretti szerint idén 2,1 millió tonnás termést várnak, ami 5%-kal nagyobb az előző évben betakarítottnál. Ezzel Olaszország a lengyelek mögött (4,5 millió tonna, +5%) az Európai Unió második legjelentősebb almatermesztője, jelentősen megelőzve a harmadik helyezett Franciaországot (1,5 millió tonna, +6%).

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A fajták tekintetében visszaesés várható a Golden Delicious (-5%), a Fuji (-3%), a Jonagold (-18%) és a Braeburn (-15%) esetében, míg a Red Delicious (+7%), a Granny Smith (+18%) és a Gala (+2%) termése várhatóan növekedni fog. Az organikus termesztésű alma részaránya egyre nő, az idén ár a teljes termés 9%-át adja a Coldiretti szerint. A gyümölcsminőség megfelelő, bár az aszály miatt a mérettel lesznek problémák, illetve több régióban a napégés is gondokat okoz - írja a FruitVeB. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az olasz almatermés csaknem felét adó Alto Adige régióban a tavalyinál 3%-kal kisebb termést várnak (912 ezer tonna), és a második legfontosabb körzetben, Trentino környékén is kis mértékű visszaeséssel számolnak (-1%, 507 ezer tonna). A tavalyinál sokkal több alma terem Piemont (+20%, 225 ezer tonna), Veneto (+47%, 215 ezer tonna), Emilia-Romagna (+12%, 175 ezer tonna) és Lombardia (+21%, 23 ezer tonna) tartományokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33