Eldurvult a helyzet Németországban: kegyetlen válság sújtja a termesztőket

Eldurvult a helyzet Németországban: kegyetlen válság sújtja a termesztőket

agrarszektor.hu
A Bundesfachgruppe Obstbau vezetője szerint akut válságban van a gyümölcstermesztés Németországban. Mind a bogyósok, mind az almatermésűek, mind pedig a csonthéjas gyümölcsök termesztői körében drámaian rossz a hangulat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Jens Stechmann, a német szövetségi gyümölcstermesztői szakértői csoport (Bundesfachgruppe Obstbau) elnöke szerint súlyos válságban van a német gyümölcságazat. Egy Hamburgban folytatott agrárpolitikai kerekasztal-beszélgetésen csökkenő termelői árakról, robbanásszerűen növekvő költségekről és az élelmiszer-kiskereskedelemben tapasztalható erős kompetitív nyomásról számolt be, ezért a hazai gyümölcstermesztés közvetlen támogatására szólította fel a jelen lévő politikusokat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Stechmann beszélt a feszült piaci helyzet mellett az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségekről és a klímaváltozás következményeiről, valamint a hatékony növényvédő szerek egyre nehezebb elérhetőségéről.

A gyümölcstermesztő vállalkozások védelme érdekében biztosítási megoldásokra vagy időjárásvédelmi rendszerekbe, illetve víztároló tartályokba történő nagyberuházásokra van szükség.

Stechmann szót emelt még a beruházásokat támogató programok, valamint a biztosítások állami támogatása érdekében is. Hangsúlyozta, hogy a német gyümölcstermesztés milyen különleges módon járul hozzá a környezetvédelmi célokhoz és a biológiai sokféleség fenntartásához, véleménye szerint azonban ezeket az eredményeket a politikusok nem értékelik eléggé.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38