Eldurvult a helyzet Németországban: kegyetlen válság sújtja a termesztőket

agrarszektor.hu
A Bundesfachgruppe Obstbau vezetője szerint akut válságban van a gyümölcstermesztés Németországban. Mind a bogyósok, mind az almatermésűek, mind pedig a csonthéjas gyümölcsök termesztői körében drámaian rossz a hangulat.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Jens Stechmann, a német szövetségi gyümölcstermesztői szakértői csoport (Bundesfachgruppe Obstbau) elnöke szerint súlyos válságban van a német gyümölcságazat. Egy Hamburgban folytatott agrárpolitikai kerekasztal-beszélgetésen csökkenő termelői árakról, robbanásszerűen növekvő költségekről és az élelmiszer-kiskereskedelemben tapasztalható erős kompetitív nyomásról számolt be, ezért a hazai gyümölcstermesztés közvetlen támogatására szólította fel a jelen lévő politikusokat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Stechmann beszélt a feszült piaci helyzet mellett az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségekről és a klímaváltozás következményeiről, valamint a hatékony növényvédő szerek egyre nehezebb elérhetőségéről.

A gyümölcstermesztő vállalkozások védelme érdekében biztosítási megoldásokra vagy időjárásvédelmi rendszerekbe, illetve víztároló tartályokba történő nagyberuházásokra van szükség.

Stechmann szót emelt még a beruházásokat támogató programok, valamint a biztosítások állami támogatása érdekében is. Hangsúlyozta, hogy a német gyümölcstermesztés milyen különleges módon járul hozzá a környezetvédelmi célokhoz és a biológiai sokféleség fenntartásához, véleménye szerint azonban ezeket az eredményeket a politikusok nem értékelik eléggé.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?