Váratlan hírek érkeztek az olasz körtéről: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Az OI Pera, az olasz szakmaközi körte szervezet 2022. szeptember 14-én, szerdán összehívta a koordinációs bizottságot, hogy általános elemzést készítsen az ágazat helyzetéről. A szervezet Emilia Romagna régió reprezentatív tagjaitól származó adatok alapján frissítették a nyári körtefajták július közepi termésbecslését. A terméshozamot tekintve a korábbi becslések nem térnek el jelentősen az ültetvényeken kialakult helyzettől, mivel július közepén, amikor még sok gyümölcs volt a fákon, a magas hőmérséklet és az aszály negatív hatásait már beleszámították, ugyanakkor a frissített adatok kis méreteket jeleznek.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az I. osztályú nyári körtefajták terméshozamát most a teljes termés kevesebb mint 40%-ára becsülik Olaszországban, szemben a normál év átlagos 50%-os terméshozamával. Az I. osztályba tartozó fajták 45%-a 60-65 mm, szemben a tavalyi 28%-kal és a sikeresebb években tapasztalt 20%-kal.

Ez egy nagyon aggasztó helyzet. Idén minden eddiginél nagyobb szükségünk lett volna egy szélviharra, de ehelyett a nulláról kell kezdenünk a problémák megoldását. Sajnos a termesztési költségek nem egyenesen arányosak a gyümölcs méretével, így a legkisebb méreteket is optimalizálni kell a bevétel biztosításához

- mondta Gianni Amidei, az OI Pera elnöke.

Ezzel kapcsolatban az OI Pera megrendelt egy kutatást a Bolognai Egyetemen azzal a céllal, hogy a nyersanyagárak emelkedése után áttekintést kapjon a termesztési költségekről. Ma a hektáronkénti termesztési költségek messze meghaladják a Ferrara és Modena tartományokban az Abate Fetel (Fétel apát) fajta esetében a 20 000 eurós küszöbértéket. Ez körülbelül 3 000 euróval több, mint a közelmúltbeli áremelkedések előtt, amikor azonban a költségek szintén magasak voltak. A termesztési költségek növekedése szinte kizárólag a nyersanyagköltségek emelkedésének köszönhető, az energiaköltségek +80%-kal, a növényvédő szerek és a műtrágyák +35%-kal emelkedtek. Ezek az értékek átlagértékek, ellenben egyes esetekben akár 90%-os emelkedés is tapasztalható.

Egyértelmű, hogy az egységnyi termékre jutó költség a hektáronkénti átlaghozamtól függ. Ha ez normális, akkor az Abate Fetel (Fétel apát) termesztési költsége az összes termék (I. osztályú + II. osztályú + nem felhasználható termék) esetében kilogrammonként körülbelül 0,90 eurócent. Sajnos a következtetés nagyon egyszerű, ezért a magas hektáronkénti termesztési költség, az alacsony terméshozamokkal, az átlag alatti piacképes termék százalékos arányával és a sok kis mérettel kombinálva nagyon nehéz lesz jövedelmet garantálni a termelőknek. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a körte minősége íz és megjelenés szempontjából a kis méretek ellenére is kiváló. Ebből a szempontból hosszú idő óta ez a legjobb termés. Az időjárási körülmények tehát egyrészt alacsonyabb terméshozamot, másrészt viszont magasabb Brix-értéket okoztak

 - zárta Amidei. Hozzátette, meg kell győzni a kiskereskedelmet és a fogyasztókat arról, hogy az idei szezon körtéi nemcsak nagyon egészségesek, hanem nagyon ízletesek is, mert szerencsére a méret egyáltalán nem befolyásolja az ízminőséget.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21