Kőkemény prés tizedelheti meg a hazai élelmiszergazdaságot

agrarszektor.hu
A pusztító nyári aszály és a kevésbé látványos, de legalább ilyen mélyen ható tényezők elemzésével foglalkozik az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének első adása, amely a Magyar Bankholding támogatásával jelenik meg. A beszélgetésből kiderül: a hazai élelmiszertermelés komoly alkalmazkodási kényszerrel néz szembe, amelynek során nem minden szereplő tudja jól venni az akadályokat.

Az idei évben látványosan pusztító aszály mellett egy sor olyan tényező jellemezte és egyre inkább alakítja az élelmiszer-termékpályát, amely a laikusok számára talán nem tűnnek kiemelkedőnek, ám a teljes szektor számára rendkívül kedvezőtlen koktélt jelentenek. A korábbiakhoz képest hihetetlen mértékben megdráguló termények és a kiugró árszinteket elért műtrágya, valamint energia mellett a növekvő kamatok miatt egyre dráguló beruházások alaposan erodálják az ágazatot, és már rövidtávon százmilliárdos nagyságrendben jelentenek többletforgóeszköz-igényt.

Az elkövetkező időszak ezért a kemény alkalmazkodásról fog szólni Hollósi Dávid, a TakarékBank és az MKB Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója szerint, amelyben biztosan lesznek olyan szereplők is, akik végül alulmaradnak.

Az ágazat egésze ugyanakkor - megfelelő hatékonysági előrelépés és koncentráció után megerősödve jöhet ki a mostani helyzetből.

Az adás már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?