Így turbózzák fel a talajt a profi gazdák: ezekkel sokat spórolhatsz

Így turbózzák fel a talajt a profi gazdák: ezekkel sokat spórolhatsz

agrarszektor.hu
Talajaink védelme egyben a jövő egyik záloga is. Nem hiába fókuszálnak az új KAP célkitűzései is arra, hogy a társadalmi szereplők mellett a gazdálkodóknak is egyre inkább olyan agrotechnikákat, praktikákat célszerű alkalmazniuk, elsajátítaniuk, melyek által termőföldjeink talajállapotát megőrzik, javítják, illetve a már leromlott állapotot valamely módon fokozatosan regenerálják. Ezen irányt segítik egyes előírások, mint például a takarónövények, talajkondicionálók alkalmazása, a mikrobiológiai készítmények használata, valamint az erózió elleni védekezés szintvonalas műveléssel, füves sávokkal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A talajkímélő módok elterjesztését ösztönzi a 2023 KAP támogatási rendszere, úgymint no till, min till, a forgatás nélküli talajművelési módok alkalmazása természetesen módjával, kikísérletezve, hogy saját területünkön mi a legmegfelelőbb technológia, technológiai módszer - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Mindezeken túl sokat hallhattunk a talajlazítók, grúberek használati előnyeiről is, most tekintsünk meg az ásógépek előnyeit is, melyek természetesen valamennyi talajkímélő módszerre igazak kisebb nagyobb eltérésekkel. Az ilyen talajkímélő technológiák célja közös, védjük meg a további romlástól talajainkat, csökkentsük költségeinket.

Ezen eszközök nem forgatják át a talajt, kímélve ezáltal a talaj szervesanyagtartalmát. Mulcsot hagynak a talajon, mely által őrizzük a nedvességet, védjük talajaink szerkezetét, ezáltal növeljük a víz - és tápanyaggazdálkodási potenciálját, s táplálékot biztosítunk a talaj élővilágának. Szármaradványok, szerves trágya bekeverése a talaj felső 0-20 cm-as aerob rétegébe. Ezen eszközök elvileg nem alakítanak ki talpat, így a vertikális talajművelés kritériumait is kielégítik, s javul a talaj vízháztartása, azaz a talaj mélyebb rétegeibe vezetve a vizet a csapadékhiányos periódusra is lesz még elérhető vízkészlet a növények gyökerei számára. Menetszám csökkentést is elérünk ezen eszköz(ök) alkalmazásával, hiszen egy menetben végezhető el a talajlazítás, az alapművelés 25-30 cm mélységben, szármaradvány bekeverése 0-20 cm mélységben és a magágy készítés 6-8 cm mélységben. Mindezek által kevésbé roncsoljuk, tömörítjük talajainkat. Kisebb súlyú erőgépekkel üzemeltethető, mint a passzív talajművelő gépek! Kisebb taposás! Mindig nagyon fontos, hogy őrizzük a talaj szerkezetét, ne porosítsuk.

Fenti talajkímélő módszerek nemcsak a talajnak jók, hanem a kapcsolható műveletek által a fajlagos üzemanyag felhasználás hektáronként jóval kisebb, a kapcsolással az egy hektár terület műveléséhez szükséges időfelhasználás jelentősen kevesebb. Mindezáltal jelentős élőmunka és erőgép munkaóra megtakarítás érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55