Tényleg letarolhatja Európát ez a gyümölcs? Váratlan hírek érkeztek

Tényleg letarolhatja Európát ez a gyümölcs? Váratlan hírek érkeztek

agrarszektor.hu
A nem kormányzati szervezetek szakértői és a Moldovai Köztársaság kereskedői egyetértenek abban, hogy a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium (MAIA) nyilatkozata a rekordmennyiségű, 50 000 tonna alma exportjának lehetőségéről ebben a szezonban "elérhető, de indokolatlanul optimista".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Véleményük szerint a miniszteri nyilatkozatot két pozitív tény okozta. Először, ahogyan azt már többször, minden szinten megjegyezték, az Európai Bizottság a jelenlegi gazdasági évben megduplázta a moldovai alma EU-ba irányuló exportjára vonatkozó kvótát - 80 000 tonnára. Ezt fontos ösztönzőnek kell tekinteni, elsősorban pszichológiai szempontból. Az is feltételezhető, hogy az uniós hatóságok és egyes országok nemzeti kormányai is arra ösztönzik az európai kereskedőket és kiskereskedőket, hogy együttműködjenek a moldovai almabeszállítókkal. Másodszor, idén nyáron Moldova havonta körülbelül 2 000 tonna almát exportált Romániába (míg tavaly a teljes moldovai export az európai piacra körülbelül 1 800 tonna volt). Ősz eleje óta azonban a moldovai alma szállítása az Európai Unióba jelentősen visszaesett. Még ha feltételezzük is, hogy Moldova október második felében gyorsan felveszi a Romániába irányuló almaellátás "nyári ütemét", valamint kis mennyiséggel más európai piacokra is belép, a moldovai kereskedők jövő nyárra mintegy 20 000 tonna almát exportálhatnak. A gazdaszervezetek szakértői szerint ez is nagyon jó eredmény lesz. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy számos európai országban, különösen Lengyelországban nagy a 2022-es almatermés, Moldovában pedig alacsony (optimista előrejelzés szerint 480 000 tonna, pesszimista előrejelzés szerint 380 000-400 000 tonna). Számos kertészeti vállalkozás gyűjtött erőforrásokat az alma időben történő és jó minőségű októberi betakarításához, de a gyümölcspiaci szereplők szerint a betárolásuk meglehetősen lassan halad. Az pedig még mindig nem világos, hogy a kereskedők a tél beállta előtt felhalmozzák-e a korábban várt 100 000 tonna alma árumennyiséget gyümölcstárolókban - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?