Ömlik az import műtrágya Európába: ki nem találnád, honnan érkezik a java

MTI
Augusztusban kilenc éves csúcsra emelkedett az Európába irányuló amerikai műtrágyaexport. Az alacsonyabb energiaköltségek miatt a tengerentúli gyártók jelentős versenyelőnyre tettek szert.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az amerikai statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint augusztusban az európai vevők 370 ezer tonna műtrágyát vásároltak amerikai gyártóktól, amely duplája az előző évinek. Az import megugrása annak is köszönhető, hogy az európai vevők magasabb árat kínáltak a műtrágyáért, ezzel kiszorították az amerikai és ázsiai vásárlókat a piacról.

A jelentés szerint Európában az ukrajnai háború következtében megugró gázárak miatt megnövekedtek a gyártók költségei, sok termelő felfüggesztette működését. Az adatokból nem derült ki, hogy az Egyesült Államok - a világ harmadik legnagyobb exportőre - készletekből, vagy a termelési kapacitások emeléséből fedezte a megugró európai szükségleteket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?