Meglepő dolog derült ki erről a szőlőről: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki erről a szőlőről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Az Asoex (Chilei Exportőrök Szövetsége) csemegeszőlő bizottsága közzétette a 2022-23-as csemegeszőlő-export szezonra vonatkozó második becslését. A csemegeszőlő bizottság előrejelzése szerint a teljes exportvolumen 68,6 millió karton (8,2 kg) lesz, ami 7,7 %-os csökkenésnek felel meg a 2021-22-es évhez képest, valamint 2,8 százalékkal marad el a korábbi előrejelzéstől.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Iván Marambio, az Asoex elnöke elmondta, hogy a második becslés az új fajták exportjának növekedését mutatja az előző előrejelzéshez képest, a hagyományos fajták és a Red Globe mennyiségihez képest is - írja a NAK.

Ez az ágazatban zajló fajtacsere jeleit mutatja, részben ez magyarázza a szállítmányok mennyiségének csökkenését. A fontos az, hogy a csemegeszőlő ágazatunk felkészült arra, hogy a tavalyinál jobb szezont zárjon, javítsa versenyképességét és olyan csemegeszőlőt kínáljon, amelyet a piac és a fogyasztók elvárnak a minőség, az íz, a biztonság és a változatosság tekintetében

- tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az új fajták szállítása várhatóan eléri a 36,74 millió kartont, ezt követik a hagyományos fajták 20,37 millió kartonnal és a Red Globe 11,49 millió kartonnal. Ez utóbbi két fajta csökkenést tükröz az első előrejelzéshez képest, amely a Red Globe esetében több mint 850 000 karton, a hagyományos fajták esetében pedig több mint 1,8 millió karton. Hasonlóképpen, ami a színt illeti, a fehér fajták az első előrejelzéshez képest emelkedtek, összesen 24,01 millió kartonra, míg a piros és kék fajták az előző előrejelzéshez képest csökkentek, 26,63 millió, illetve 6,47 millió kartont elérve. A Thompson Seedless és a Sugraone a két kiemelkedő fajta a fehér szegmensben, míg a Crimson Seedless, a Flame Seedless és a Perlon a piros fajták között, az Autumn Royal és a Black Seedless pedig az új kék fajták között vezet. A piac szerint várható szállítmányokkal kapcsolatban a bizottság koordinátora, Ignacio Caballero így nyilatkozott:

Az előző szezonhoz képest az összes célpiacunkra irányuló szállítmányok csökkenését fogjuk tapasztalni. Az Egyesült Államokban enyhe, 1 %-os, Ázsiában 9 %-os, Európában pedig 27 %-os csökkenésre számítunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy továbbra is az USA lesz a chilei csemegeszőlő fő célországa, ahová mintegy 38,62 millió karton érkezik, ezt követi Ázsia 14,80 millió, majd Európa 9,12 millió kartonnal. A fennmaradó 6,07 millió karton más piacok között oszlik majd meg. A következő előrejelzés november végén várható, a végleges előrejelzés pedig decemberben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31