Durva, ami ezekkel a magyar borokkal történik: ezt jó, ha mindenki tudja

Durva, ami ezekkel a magyar borokkal történik: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Óriási siker történt a magyar borágazatban, hiszen a Szepsy Pincészetet Firenzében, a Golden Vines Awards díjkiosztón a kontinens legjobb borászatának választották. Idősebb Szepsy István pedig bekerült a Hírességek Csarnokába. Ifjabb Szepsy István kiemelte, hogy a folyamatos megújulás és a prémium tokaji borok fejlesztése továbbra is kiemelt céljuk marad, de nem lehet elmenni amellett sem, hogy az energiaválság ebben az ágazatban is komoly nehézségeket okozhat.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A szakember nagyon fontosnak tartja, hogy az elismerést külföldi szakemberek ítélték oda, de erősíti a presztízsét a korábbi díjazottak névsora is. Nagy dolog szerinte, hogy a francia, olasz, spanyol, német márkák között magyar is felmerülhet. Úgy látja, a két elismerés megerősíti azt, hogy helytálló az, amit ők gondolnak a magyar, illetve a tokaji borról - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

A borvidékeknek világszerte van egy olyan nehézsége, hogy nehezen tudnak megújulni, mert nagyon tradícióhoz kötött a borkészítés. Ebben a változó világban fontos, hogy meg tudjunk újulni, és a megújulást mindig úgy kell tervezni, hogy ugyanezekben a pincékben, ugyanezeken a szőlőhegyeken, ugyanezekkel a szőlőfajtákkal mégis speciálisabban kell elkészíteni azt, ami már több száz éve készül a borvidéken. A magasabb értékek kiemelése, ami termőhelyhez köthető, vagy a fajta speciális bemutatása az, ami elsősorban ahhoz vezetett, hogy a szakma felfigyelt a márkánkra

- mondta a lapnak a megújulás lehetőségeiről Ifjabb Szepsy István.

Elárulta azt is, hogy a díjjal nem párosult pénz, a járulékos anyagi előnyök most jelentkezhetnek, de ezt még csak most élik meg, hiszen ilyen nemzetközi platformon korábban még nem szerepeltek. Egyúttal bízik abban, hogy a fogyasztói kör is változni fog a díj hatására, hogy a boraik még szélesebb körben is ismertek lesznek. Ami a fejlesztéseiket illetik, az eddigi vonalat követik majd: van két olyan tokaji borkategória, ami nemzetközileg leginkább fejleszthető. Ez a kettő pedig nem más, mint a száraz fehérborok, a száraz furmint, ami segít az aszú újrafelfedezésében, a másik maga a tokaji aszú.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ifjabb Szepsy István kitért a nehézségekre is: elmondta, hogy a koronavírus-járvány nagy csapás volt az ágazatnak, hiszen világszerte bezártak ideiglenesen (vagy végleg) a vendéglátóhelyek. Most pedig itt van az energiaválság, ami miatt részleges vagy teljes bezárásokra számít. 

Ez a prémiumborok értékesítésében kulcsfontosságú, mert bizonyos árszint felett az üzletláncokban való értékesítés elképzelhetetlen

- vélekedett a szakember, majd kihangsúlyozta, hogy jelenleg mindenki retteg attól, hogy a prémium borok piacát hogyan gátolják az energiaproblémák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32