Durva, ami ezekkel a magyar borokkal történik: ezt jó, ha mindenki tudja

Durva, ami ezekkel a magyar borokkal történik: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Óriási siker történt a magyar borágazatban, hiszen a Szepsy Pincészetet Firenzében, a Golden Vines Awards díjkiosztón a kontinens legjobb borászatának választották. Idősebb Szepsy István pedig bekerült a Hírességek Csarnokába. Ifjabb Szepsy István kiemelte, hogy a folyamatos megújulás és a prémium tokaji borok fejlesztése továbbra is kiemelt céljuk marad, de nem lehet elmenni amellett sem, hogy az energiaválság ebben az ágazatban is komoly nehézségeket okozhat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szakember nagyon fontosnak tartja, hogy az elismerést külföldi szakemberek ítélték oda, de erősíti a presztízsét a korábbi díjazottak névsora is. Nagy dolog szerinte, hogy a francia, olasz, spanyol, német márkák között magyar is felmerülhet. Úgy látja, a két elismerés megerősíti azt, hogy helytálló az, amit ők gondolnak a magyar, illetve a tokaji borról - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

A borvidékeknek világszerte van egy olyan nehézsége, hogy nehezen tudnak megújulni, mert nagyon tradícióhoz kötött a borkészítés. Ebben a változó világban fontos, hogy meg tudjunk újulni, és a megújulást mindig úgy kell tervezni, hogy ugyanezekben a pincékben, ugyanezeken a szőlőhegyeken, ugyanezekkel a szőlőfajtákkal mégis speciálisabban kell elkészíteni azt, ami már több száz éve készül a borvidéken. A magasabb értékek kiemelése, ami termőhelyhez köthető, vagy a fajta speciális bemutatása az, ami elsősorban ahhoz vezetett, hogy a szakma felfigyelt a márkánkra

- mondta a lapnak a megújulás lehetőségeiről Ifjabb Szepsy István.

Elárulta azt is, hogy a díjjal nem párosult pénz, a járulékos anyagi előnyök most jelentkezhetnek, de ezt még csak most élik meg, hiszen ilyen nemzetközi platformon korábban még nem szerepeltek. Egyúttal bízik abban, hogy a fogyasztói kör is változni fog a díj hatására, hogy a boraik még szélesebb körben is ismertek lesznek. Ami a fejlesztéseiket illetik, az eddigi vonalat követik majd: van két olyan tokaji borkategória, ami nemzetközileg leginkább fejleszthető. Ez a kettő pedig nem más, mint a száraz fehérborok, a száraz furmint, ami segít az aszú újrafelfedezésében, a másik maga a tokaji aszú.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ifjabb Szepsy István kitért a nehézségekre is: elmondta, hogy a koronavírus-járvány nagy csapás volt az ágazatnak, hiszen világszerte bezártak ideiglenesen (vagy végleg) a vendéglátóhelyek. Most pedig itt van az energiaválság, ami miatt részleges vagy teljes bezárásokra számít. 

Ez a prémiumborok értékesítésében kulcsfontosságú, mert bizonyos árszint felett az üzletláncokban való értékesítés elképzelhetetlen

- vélekedett a szakember, majd kihangsúlyozta, hogy jelenleg mindenki retteg attól, hogy a prémium borok piacát hogyan gátolják az energiaproblémák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03