Elképesztő változás jöhet a magyar földeken: ennek most rengeteg gazda örülhet

Elképesztő változás jöhet a magyar földeken: ennek most rengeteg gazda örülhet

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági termelőket megcélzó, globális talajszén-platformot működtető Agreena bejelentette magyarországi működését. Ezzel az Agreena a közép-európai régió harmadik országaként (Lengyelország és Románia után) a magyar gazdálkodók számára is hozzáférést ad a talajszén-tanúsítási programhoz, amelyen keresztül extra jövedelemre tehetnek szert a gazdálkodók. Ez az összeg jelenleg hektáronként átlagosan évi 65 euró. A klímavédelmi célok elérése érdekében EU is szorgalmazza a regeneratív (talajbarát) gazdálkodási eljárásokra való áttérést. Az Agreena év végével nyitja meg az erre a gyakorlatra épülő rendszerét a magyar termelők előtt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A ma már 14 országban működő, több mint 100 szakembert foglalkoztató Agreena-val kapcsolatba került, regeneratív (talajbarát) módon kezelt területek mérete meghaladja a 571 ezer hektárt. A koppenhágai központi irodájával és Európa-szerte megtalálható képviseletekkel működő vállalat célja, hogy szakmai segítséggel, valamint jövedelmi lehetőségekkel gazdagítsa a talajbarát gazdálkodásra átalló hazai agrártermelőket. Európa első, az Agreena által kidolgozott talajszén-tanúsítási programja, mely azt támogatja, hogy a gazdálkodók megfelelő agronómiai eljárásokkal szenet vonjanak ki a légkörből és azt a talajban tárolják, jelentős nemzetközi figyelmet kapott. Az üvegházhatású gázok talajban való megkötéséről az Agreena az önkéntes szén-dioxid-piacon értékesíthető tanúsítványt állít ki, amely egy tonna szén-dioxidnak felel meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

A régió országaihoz hasonlóan Magyarországon megindult a konvencionális mezőgazdaságról a regeneratív gazdálkodásra való áttérés diskurzusa. Az első magyar gazdák és szakértők, akik regeneratív mezőgazdaságot folytatnak, korukat meghaladó módon, mára több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkeznek. A célunk az, hogy a klímavédelmi szempontokat támogató talajbarát mezőgazdaság elterjedjen és az éghajlat mellett a gazdák számára is jövedelmező legyen. A csökkentett-, vagy elhagyott talajbolygatás és a takarónövények tervszerű használata így nem csupán a költségek csökkentéséhez segítik a termelőket, hanem a szén-dioxid tanúsítványok eladásával a pénzügyi bevételüket is növeli

- mondta Simon Haldrup, az Agreena talajszén-dioxid-tanúsító vállalat vezérigazgatója és társalapítója az Agreena sajtóeseményén, Budapesten.

Nem mehetünk el a változó klíma mellett

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint a mezőgazdaság globálisan a légköri üvegházhatású gázok (GHG) mintegy 24%-át termeli, a világ ivóvízkészletének 70%-át használja fel, és a vízszennyezés 78%-át okozza. Dr. Kovács Gergő Péter, a MATE egyetemi docense az eseményen elmondta, hogy a klímánk változik, amihez bizony alkalmazkodnia kell a termelőknek is. A szakember hangsúlyozta, hogy a termőterületeket fel kell készíteni az időjárási szélsőségek mérséklésére. Továbbá kulcsfontosságú, hogy a talaj szervesanyagkészletét és nedvességtartalmát megőrizzék.

A talajfelszín olyan, mint a bőrünk. Oda kell rá figyelni és ápolni kell

- mondta a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

A McKinsey & Company becslése szerint a szén-dioxid-kibocsátási hitelek piaca 2030-ra meghaladhatja az 50 milliárd dollárt. A legnagyobb kereslet a szén-dioxid-megkötési tanúsítványok iránt mutatkozik. A természetes megoldások, például a talajban történő szénmegkötés, a becslések szerint a teljes kreditkínálat 65-85%-át teszik majd ki. A FAO szerint a leromlott, erodált mezőgazdasági talajok helyreállítása világszerte 51 milliárd tonna szén-dioxidot távolíthat el a légkörből és évente 17,6 milliárd tonnával növelheti az élelmiszer-termelést. A magyar gazdák a talajmegőrzési gyakorlatok segítségével a csökkentett talajművelési technikákhoz alkalmazkodva többletjövedelemhez juthatnak a mezőgazdasági vállalkozás gazdasági fenntarthatóságának támogatása érdekében. Az Agreena kereskedhető és harmadik fél által ellenőrzött CO² tanúsítványai közvetlenül a gazdálkodót illetik meg. A termelő pedig megtartja őket, eladhatja intézményeknek vagy szervezeteknek, vagy megbízza az Agreena-t a legelőnyösebb ajánlat elérése érdekében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az európai országok növelik a befektetéseiket a talajbarát mezőgazdaságba, mely művelési módot a környezet szempontjából az egyik legelőnyösebb hosszú távú megoldásnak tartják, különösen a talajerózióval és a szénmegkötésével kapcsolatos problémák leküzdésére. Kutatásokból kiderült, hogy a konvencionális mezőgazdaság károsítja az éghajlatot, valamint idővel hozzájárult a biológiai sokféleség csökkenéséhez és a földek degradációjához

- magyarázta Simon Haldrup.

Kulmány István, az ENVI-AGRO Consulting Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a piacon nagy igény van az adatokra. Mint mondta, mindenki technológiát vásárol és ilyen beruházásokkal próbál adatokat szerezni. Az pedig problémát jelent, hogy a termelők sokszor nem ismerik pontosan a saját talajaikat. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy azonnali döntéshozásokhoz segítséget tudjanak adni, hiszen nem ritka eset, hogy 2-3 napja vagy egy gazdálkodónak, hogy például egy műtrágyázást elvégezzen. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?