110 éve a hazai piacon (x)

agrarszektor.hu
110. születésnapját ünnepli a szabadegyházán működő Hungrana Kft., mely Magyarország egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata, valamint a hazai feldolgozóipar egyik meghatározó szereplője.

A történelmi múlttal rendelkező gyár a kezdetek óta a Fejér megyei Szabadegyházán működik. A Hungrana Kft. több, mint 1 millió tonna GMO mentes takarmánykukoricát dolgoz fel éves szinten,  melyből nemzetközi színvonalú termékeket állít elő mind az élelmiszeripari, mind a takarmányipari, mind pedig az ipari felhasználók, vevők felé. Éppen ezért a vállalat számára elengedhetetlen és létfontosságú a folyamatos, kiváló minőségű alapanyag ellátás. Sajnos a 2022-es év időjárása a hazai kalászos termésre negatív hatással volt, az össz kukoricatermés idén 3 millió tonna körül alakul. Az éves belföldi szükséglet (takarmányjellegű, ipari felhasználású egyaránt) 4-4,5 millió tonna szokott lenni, így behozatalra lesz szükség, akár a kétmillió tonnát is elérheti a hiány. Mivel folyamatosan érkezik hazánkba az import tengeri, így valós hiánnyal nem számolnak a szakemberek, várhatóan a takarmány és feldolgozóipar számára a megfelelő mennyiség rendelkezésre áll.

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója elmondta: „A hazai ipar nagyjából 2,5 millió tonna kukoricát dolgoz fel, míg takarmányozásra körülbelül kétmillió tonnát használunk évente. Mi úgy látjuk, hogy Ukrajnából akár 2,5 millió tonna szemes termény is bejöhet Magyarországra, aminek a legnagyobb része kukorica lesz.” A Hungrana fel van arra készülve, hogy a következő évi betakarításig részben ukrán alapanyagból állítja elő termékeit. Ebben a kritikus helyzetben stratégiai kérdés, hogy folyamatosan tudjanak termelni a gyárak, hiszen számos értékláncot érint a feldolgozóipar stabil működése.

A vezető hozzátette: A Hungrana vezetősége mindig is fontosnak tartotta, hogy hazánkban, magyar gazdák által termesztett, megbízható forrásból származó, kiváló minőségű GMO mentes kukoricából állítsuk elő termékeinket, és ezzel piacot teremtsünk a magyar kukoricának. Bízunk benne, hogy a jelenlegi állapot csak átmeneti, cégünk, a Hungrana Kft. a jövőben is törekedni fog arra, hogy a magyar gazdálkodóknak kiszámítható partnere lehessünk, és a feldolgozott több mint 1 millió tonna alapanyagot főként itthonról, hazai forrásból szerezzük be.

A kukoricafeldolgozó vállalat tulajdonosai és vezetősége elkötelezett a folyamatos fejlődés mellett, az elmúlt években több kapacitásnövelést eredményező beruházás valósult meg, az idei évben pedig a finomszeszüzem bővítése zárult le. A következő évekre is komoly tervekkel készül a vállalat, melynek részeként elsősorban energia-hatékonysági beruházásokra kerül sor.

Törekszünk az energiahatékonysági szempontok érvényesítésére; valljuk, hogy az eredményes termelési gyakorlat kiemelt figyelmet fordít a gazdaságos és hatékony energiafelhasználásra, éppen ezért elköteleztük magunkat a fajlagos energiafogyasztás folyamatos csökkentése mellett”- összegzi céljaikat Reng Zoltán.

www.hungrana.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?