Egyre többen termesztik ezt a gyümölcsöt Európában: rengetegen rákattantak

Egyre többen termesztik ezt a gyümölcsöt Európában: rengetegen rákattantak

agrarszektor.hu
A Red Jonaprince fajta átlagára Lengyelországban 2023 elején gyakorlatilag azonos a 2021-es évben regisztrálttal. A 2022-es év vége felé a lengyel almaexport gyengén muzsikált, ami általában lefelé korrigálta az árakat, különösen a Red Jonaprince felvásárlási árát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 70+ és 75+ kaliberű Prince felvásárlási ára jelenleg 0,80-1,00 PLN/kg (67-85 Ft/kg) között mozog, a leggyakoribb ár a 0,80-0,90 PLN/kg (67-76 Ft/kg) sávban érhető el. Ez a szint megegyezik a 2021-es évivel (átlagosan 0,90 PLN/kg), és jóval alacsonyabb, mint a 2020-as 1,40 PLN/kg (118 Ft/kg) körüli árszint. A jelenlegi szezonban a Red Jonaprince felvásárlási árai ráadásul megegyeznek más piros fajtákéval (mint például a Szampion, Ligol, Jonagold vagy Jonagored), pedig a korábbi években mindig volt különbség a Prince javára. Most azonban már nyoma sincs ennek az előnynek. Miért történt ez a változás? Úgy tűnik, hogy ebben a WAPA legfrissebb adatai adnak támpontokat, amelyek az európai, köztük a lengyelországi almakészletek állapotát becsülték meg a december 1-jei állapotra vonatkozóan - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Európai szinten a Red Jonaprince azon fajták közé tartozott, amelyek készletei évről évre növekedtek, ráadásul a növekedés dinamikája erős maradt: +19 százalék 2021. december 1-jéhez képest. A Red Jonaprince az egyik legnépszerűbb almafajta Európában, és a termelésben való részesedése évek óta folyamatosan növekszik: Lengyelországban le is taszította a trónról a sokáig vezető Idaredet. A lengyel készletek éves összehasonlításából kiderül, hogy a Prince raktárkészlete a tavalyi 210 ezer tonnáról 270 ezer tonnára, azaz 28,5 százalékkal nőtt, míg a többi fajtánál visszaesés figyelhető meg. A Prince készletének növekedése 2018. december elejéhez képest (az első szezon, amikor ez a fajta megjelent a WAPA adatfelvételében) nem kevesebb, mint +200 százalék (ez 4 év alatt háromszoros növekedést jelent).

EZ IS ÉRDEKELHET

A fenti adatok azt mutatják, hogy a Red Jonaprince volt az a fajta, amely gyorsan népszerűségre tett szert, ami a termés mennyiségének növekedésével járt, és idén azon kevés fajta egyike lett, amelynél a lengyel gyümölcstermesztők úgy vélték, hogy nehéz tárolhatósága ellenére is érdemes megkockáztatni a magas tárolási költségeket. Ebben közrejátszott az is, hogy a Red Jonaprince termesztési költségei is magasabbak az átlagosnál, ezért a termelők nem szívesen küldik feldolgozókba. A lengyel termelők helyzete azért sem túl szerencsés, mert a Red Jonaprince nemcsak elég nehezen termelhető, hanem nehezen tárolható alma is, ami azt jelenti, hogy a minőségi veszteségek általában gyorsan és kiterjedten, nagy tételeket érintve következnek be. Kérdés, hogy ezek a tényezők a hűtőházakban levő készletek hirtelen csökkenéséhez vezetnek-e az idén, vagy a kereslet (export, felvásárlás) felpörgetésével sikerül-e túladni a készleteken. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?