Itt vannak a lesújtó számok: már ennyibe kerül a búza és a kukorica itthon

Itt vannak a lesújtó számok: már ennyibe kerül a búza és a kukorica itthon

agrarszektor.hu
Továbbra is komoly gondok vannak a hazai agráriumban, főleg, ha az árakról van szó. 2022-ben egy bődületes drágulási hullám söpört végig a mezőgazdaságban, elég, ha csak a munkabérek emelkedésére, az energiaválságra vagy a súlyos aszályra gondolunk. Európa-szerte, köztük Magyarországon is hétről hétre láthattuk, ahogyan pusztulnak a növények a földeken, égtek ki a legelők, amik nem meglepő módon nem segítették a termelők helyzetét. Ami pedig a gabonanövényeket illeti, nem túl rózsás a helyzet, áremelkedésekkel és kiesésekkel találkozhattak a gazdák.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az AKI adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 120 ezer forint/tonna (+19 százalék az egy évvel korábbihoz képest), a takarmánykukoricáé 124 ezer forint/tonna (+36 százalék) volt 2023 január első hetében. A drágulás pedig tavaly is jól lekövethető volt, tulajdonképpen hónapról hónapra emelkedtek az árak a gabonák tekintetében, a kukorica pedig övön aluli ütést kapott, olyannyira, hogy még importra is szorultunk, ami korábban még nem fordult elő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Búza

Az Európai Unióban a Tallage francia piacelemző vállalat szakemberei szerint az egy évvel korábbit kissé meghaladó nagyságú területről, 21,9 millió hektárról takaríthatnak be őszi búzát az idén. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban a tavalyinál 1 százalékkal nagyobb területről, 4,8 millió hektárról kerülhet a termény a tárolókba. Romániában és Lengyelországban egyaránt a 2022. évivel megegyező méretű területről, sorrendben 2,1 millió és 2,5 millió hektárról arathatnak búzát a gazdák 2023 nyarán. Németországban 1 százalékkal kisebb területről takaríthatják be a terményt.

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint 1 millió hektáron került a földbe őszibúza-vetőmag 2022 őszén, a növények 67 százaléka jó, 25 százaléka közepes, 8 százaléka gyenge állapotban volt december elején. Nyugat- és Közép-Európában az enyhe és csapadékos időjárás lehetővé tette a növények megfelelő fejlődését. Az AKI PÁIR adataiból kiderült, hogy hazánkban január első hetében átlagosan 120 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával - ez 19 százalékkal több, az előző év azonos időszakához képest. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza 2023. márciusi tőzsdei elszámolóára 132 ezer forint/tonna volt 2022. december 12. és 2023. január 13. között. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza márciusi jegyzése 269-291 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény márciusi jegyzése 289 euró/tonnáig csökkent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon tehát átlagosan 129,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával tavaly december első hetében. Ahogyan lapunk is beszámolt róla, tavaly augusztusban itthon átlagosan 137,7 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 88 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 133,9 ezer forint/tonnáért (+87 százalék) forgott ugyanekkor.  Tavaly januárban pedig átlagosan 98,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával január második hetében - 47 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árát. 

Nem fényes a kukorica helyzete sem

Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 28 százalékkal kevesebb, 50,6 millió tonna kukoricát takarítottak be 2022 őszén. A kibocsátás Franciaországban 35 százalékkal 10,1 millió tonnára, Romániában 39 százalékkal 7,8 millió tonnára, Németországban 20 százalékkal 3,6 millió tonnára csökkent - írja az AKI. Magyarországon 2,4 millió tonna kukoricát takarítottak be 2022 őszén, emellett átlagosan 124 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica január első hetében, az egy évvel korábbit 36 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica márciusi jegyzése 122 ezer (-11 000 forint), a novemberi 118 ezer forint/tonnára (-7000 forint) csökkent 2022. december 12. és 2023. január 13. között. A chicagói árutőzsdén 255–269 dollár/tonna között alakult a kukorica márciusi jegyzése a megfigyelt időszakban. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény 2023. márciusi tőzsdei elszámolóára 280 euró/tonnáig ereszkedett. A kukorica helyzete egyébként kritikus volt tavaly, mint megírtuk, nem fedezte a belső igényeket a hazai termés, ezért Magyarország kénytelen volt kukoricát importálni saját szükségletei kielégítésére. Ilyenre pedig korábban még nem volt példa.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ami pedig az árakat illeti, tavaly decemberben hazánkban az átlagosan 117 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica december első hetében, ami az egy évvel korábbihoz képest 32 százalékkal több. 2022. augusztusában Magyarországon átlagosan 116,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica augusztus második hetében, ami az egy évvel korábbi árszinttel összehasonlítva mintegy 54 százalékkal több. Míg 2022 januárjában Magyarországon átlagosan 87,7 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica január második hetében, az egy évvel korábbit 44 százalékkal múlta felül. 

Olajnövények Magyarországon

Szójabab

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint 68 ezer hektárról csaknem 127 ezer tonna szójabab került a tárolókba. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 537–565 dollár/tonna tartományban ingadozott 2022. december 12. és 2023. január 13. között. A szója pedig felívelésben van hazánkban: szakértők szerint az elmúlt 150 év legnagyobb aszálya köszöntött be hozzánk 2022-ben, de a szója mondható talán az év nagy túlélőjének. Idén összesen 67 ezer hektáron vetettek szóját Magyarországon. Országos átlagban pedig elmondható, hogy tavaly 1,9 - 2 tonna körül alakul majd a szója termésátlaga, ami azért is volt üdvözítő, mert bár 24 százalékkal elmarad az elmúlt öt év átlagától, az évszázados aszályt tekintve egy nagyon is jó eredménynek mondható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Repcemag

Magyarországon az AM szerint a 181 ezer hektár repceterület 77 százaléka jó, 18 százaléka közepes és 5 százaléka gyenge állapotban volt december elején. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag februári jegyzése 555-596 euró/tonna tartományban hullámzott 2022. december 12. és 2023. január 13. között. Mindemellett jelentősen csökkent Magyarországon a repce vetésterülete az idei évben. Ezzel nyilvánvalóan a gazdasági jelentősége is mérséklődni látszik. A korábbi évekhez képest nagyjából 20-30%-os csökkenés mondható el.

Napraforgó

Magyarországon csaknem 690 ezer hektárról 1,1 millió tonna napraforgómagot tároltak be a gazdák. Az AKI PÁIR adatai szerint az ipari napraforgómag (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 2 százalékkal magasabb, átlagosan 220,9 ezer forint/tonna volt január első hetében. A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag 2023. márciusi jegyzése 267 ezer forint/tonna volt 2022. december 12. és 2023. január 13. között. Az Agrárszektor tavaly novemberben megírta, hogy a növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára átlagosan 59,5%-kal volt magasabb a tavaly szeptemberinél, ami 7,0 százalékponttal nagyobb éves növekedés az augusztusinál. A legnagyobb élénkülést az olajos növények árának felszökkenése mutatta, amely 12,7 százalékpontos volt és 52,7%-on állt szeptemberben. A napraforgómag termelői ára 66,4%-kal volt magasabb mint egy éve, ami 30,9 százalékponttal meredekebb éves emelkedés az augusztusinál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?