Durva, ami a magyar gabonapiacon történik: ennyibe kerül most a búza, kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 47 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 98,9 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával január második hetében. A takarmánykukoricát 44 százalékkal magasabb, 87,7 ezer forintos tonnánkénti áron adták január második hetében.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Búza

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) januári előrevetítésében a 2021. novemberihez képest 4 millió tonnával 781 millió tonnára felfelé módosította a 2021/2022. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Ez a kibocsátás 2 millió tonnával maradhat el az előre jelzett felhasználástól, így a világ búzakészletei 276 millió tonnára szűkülhetnek a gazdasági év végére. Az Európai Unióban a Tallage francia piacelemző vállalat szakemberei szerint az egy évvel korábbival csaknem megegyező területről, 21,7 millió hektárról takaríthatnak be őszi búzát az idén. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban a tavalyinál 2 százalékkal kisebb területről, 4,9 millió hektárról kerülhet a termény a tárolókba. Németországban, Romániában és Lengyelországban egyaránt a 2021. évivel megegyező területről, sorrendben 2,9 millió, 2,1 millió és 2,4 millió hektárról arathatnak búzát a gazdák 2022 nyarán. Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 944 ezer hektáron került a földbe őszibúza vetőmag 2021 őszén. Az elegendő csapadék és az enyhe időjárás Franciaországban, Németországban és Spanyolország északi részén kedvezett a növények fejlődésének. Lengyelországban, a balti és skandináv térségekben a tél kezdete óta hideg időjárás volt jellemző, a kellően vastag hótakaró azonban megvédte a növényeket a kifagyástól. Közép-Európában az enyhe időjárás kedvezett a búza fejlődésének, különösen azokban az országokban (például Csehországban), ahol később keltek ki a növények. Bulgáriában száraz és hideg, csapadékos időszakok váltogatták egymást, míg Romániában végig száraz időjárás volt jellemző (Tallage).

Magyarországon átlagosan 98,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával január második hetében az AKI PÁIR adatai szerint. Ez az árszint 47 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árát. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 272-299 dollár/tonna tartományban mozgott 2021. december 20. és 2022. január 21. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény jegyzése 264-292 euró/tonna között alakult.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Kukorica

Az IGC januári előrevetítésében a 2021. novemberi várakozásokhoz képest 5 millió tonnával 1207 millió tonnára lefelé módosította a világ 2021/2022. gazdasági évi kukoricatermését. Ez a kibocsátás az egy évvel korábbit 7 százalékkal haladhatja meg. A felhasználás 1199 millió tonna lehet, így 287 millió tonna kukorica maradhat a tárolókban a szezon végére. Az USA agrárminisztériuma szerint (USDA) az USAban az egy évvel korábbinál 7 százalékkal több, 384 millió tonna kukorica betakarításán vannak túl a gazdák. Oroszországban 15 millió tonna kukorica került a tárolókba, 8 százalékkal több, mint 2021-ben. Az európai régió meghatározó kukoricaexportőreként számontartott Ukrajnában 39 százalékkal 42 millió tonnára emelkedett a 2021. évi kukoricatermés. Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 6 százalékkal több, 68,4 millió tonna kukoricát takarítottak be 2021 őszén. A kibocsátás Franciaországban 17 százalékkal 15,5 millió tonnára, Romániában 25 százalékkal 12 millió tonnára, Lengyelországban 23 százalékkal 7,3 millió tonnára, Németországban 12 százalékkal 4,5 millió tonnára emelkedett (Tallage). A déli féltekén január közepén még folyamatban volt a 2021/2022. gazdasági évi termést adó kukorica vetése, így a világtermelésre vonatkozó adatok módosulhatnak. Argentínában az egy évvel korábbit 7 százalékkal meghaladó, 54 millió tonna termésre számítanak az USDA szakértői a folyó szezonban. Brazíliában a fő- és másodvetésből összesen a 2020/2021. gazdasági évit 32 százalékkal meghaladó, 115 millió tonna kukorica betakarítására van kilátás a 2021/2022. évi szezonban. A Dél-afrikai Köztársaságban a várakozások szerint a kibocsátás változatlanul 17 millió tonna lehet (USDA).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 87,7 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica január második hetében, az egy évvel korábbit 44 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica különböző határidőkre szóló jegyzése 2000-4000 forinttal csökkent december közepe óta, a 2022. márciusi és májusi egyaránt 91, a júliusi 92 ezer forint/tonna volt január 21-én. A chicagói árutőzsdén a kukorica fronthavi jegyzése 231-242 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 226-250 euró/tonna tartományban mozgott 2021. december 20. és 2022. január 21. között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?