Áramlik ki ez a gyümölcs Ukrajnából: az Európai Unióba is jut belőle bőven

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború ellenére is rekordot tudtak dönteni tavaly az ukrán bogyós gyümölcs termelők, és növelték a fagyasztott málna exportját. Ez annak fényében különösen elképesztő, hogy a háború miatt rendkívül nehéz körülmények uralkodnak Ukrajnában: az ország egyes területeit megszállták, jelentős a munkaerőhiány, nagyon drága és nehéz a logisztika, és rendszeresen a támadások a polgári infrastruktúra, különösen az energiatermelő és -elosztó rendszerek ellen.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

2022 végén a fagyasztott málna ukrajnai exportja elérte a 40 ezer tonnát. Ez 20%-os növekedést jelent a 2021-ben felállított korábbi rekordhoz képest, és tükrözi az Ukrajnában gyorsan növekvő fagyasztási kapacitást, valamint a termesztett málna termelésének és minőségének növekedését - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A tavalyi év során az ukrán fagyasztott málna több mint 60%-a a szomszédos Lengyelországba került, amely 37%-kal növelte az ukrán bogyós gyümölcs behozatalát az év során. Általánosságban elmondható, hogy az ukrán fagyasztott málna első 11 legnagyobb importőre 2022-ben az Európai Unió országai voltak, így a második helyen Németország áll, majd Litvánia, Csehország, Hollandia, Olaszország, Ausztria, Belgium és Franciaország következnek. Mindezek az országok egyenként mintegy 1000 tonna vagy annál több fagyasztott málnát importáltak Ukrajnából.

Tekintettel az energiainfrastruktúrával kapcsolatos problémákra, amely folyamatos orosz támadásoknak van kitéve, ez az eredmény egy újabb kis győzelem Ukrajna és termelői számára. Hiszen ilyen körülmények között nagyon nehéz a málnát lefagyasztani és tárolni

- mondta Andrij Jarmak, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) befektetési központjának közgazdásza.

A szakértő szerint az ukrán termelők idén az első adandó alkalommal exportáltak fagyasztott málnát, hogy csökkentsék a kockázatokat. Ezért nem meglepő, hogy kénytelenek voltak csökkenteni a termékek exportárát a tavalyi szezonhoz képest. Andrij Jarmak szerint a termelők és a feldolgozók által kapott árszint azonban teljes mértékben fedezte a fagyasztott bogyós gyümölcs termesztésének, feldolgozásának és tárolásának költségeit. Ez jó lehetőségeket teremtett az ágazat további fejlődésére a jövőben - emelte ki a FAO szakértője. Emellett azonban azt is meg kell jegyezni, hogy a bonyolult logisztika nem akadályozta meg az ukrán exportőröket abban, hogy bővítsék a fagyasztott málna export földrajzi területét. 2022-ben nagy mennyiségű ukrán fagyasztott málnát szállítottak a világ 24 országába, ami újabb rekord.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?