Áramlik ki ez a gyümölcs Ukrajnából: az Európai Unióba is jut belőle bőven

Áramlik ki ez a gyümölcs Ukrajnából: az Európai Unióba is jut belőle bőven

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború ellenére is rekordot tudtak dönteni tavaly az ukrán bogyós gyümölcs termelők, és növelték a fagyasztott málna exportját. Ez annak fényében különösen elképesztő, hogy a háború miatt rendkívül nehéz körülmények uralkodnak Ukrajnában: az ország egyes területeit megszállták, jelentős a munkaerőhiány, nagyon drága és nehéz a logisztika, és rendszeresen a támadások a polgári infrastruktúra, különösen az energiatermelő és -elosztó rendszerek ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022 végén a fagyasztott málna ukrajnai exportja elérte a 40 ezer tonnát. Ez 20%-os növekedést jelent a 2021-ben felállított korábbi rekordhoz képest, és tükrözi az Ukrajnában gyorsan növekvő fagyasztási kapacitást, valamint a termesztett málna termelésének és minőségének növekedését - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A tavalyi év során az ukrán fagyasztott málna több mint 60%-a a szomszédos Lengyelországba került, amely 37%-kal növelte az ukrán bogyós gyümölcs behozatalát az év során. Általánosságban elmondható, hogy az ukrán fagyasztott málna első 11 legnagyobb importőre 2022-ben az Európai Unió országai voltak, így a második helyen Németország áll, majd Litvánia, Csehország, Hollandia, Olaszország, Ausztria, Belgium és Franciaország következnek. Mindezek az országok egyenként mintegy 1000 tonna vagy annál több fagyasztott málnát importáltak Ukrajnából.

Tekintettel az energiainfrastruktúrával kapcsolatos problémákra, amely folyamatos orosz támadásoknak van kitéve, ez az eredmény egy újabb kis győzelem Ukrajna és termelői számára. Hiszen ilyen körülmények között nagyon nehéz a málnát lefagyasztani és tárolni

- mondta Andrij Jarmak, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) befektetési központjának közgazdásza.

A szakértő szerint az ukrán termelők idén az első adandó alkalommal exportáltak fagyasztott málnát, hogy csökkentsék a kockázatokat. Ezért nem meglepő, hogy kénytelenek voltak csökkenteni a termékek exportárát a tavalyi szezonhoz képest. Andrij Jarmak szerint a termelők és a feldolgozók által kapott árszint azonban teljes mértékben fedezte a fagyasztott bogyós gyümölcs termesztésének, feldolgozásának és tárolásának költségeit. Ez jó lehetőségeket teremtett az ágazat további fejlődésére a jövőben - emelte ki a FAO szakértője. Emellett azonban azt is meg kell jegyezni, hogy a bonyolult logisztika nem akadályozta meg az ukrán exportőröket abban, hogy bővítsék a fagyasztott málna export földrajzi területét. 2022-ben nagy mennyiségű ukrán fagyasztott málnát szállítottak a világ 24 országába, ami újabb rekord.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?