2023. október 5. csütörtök Aurél
Áramlik ki ez a gyümölcs Ukrajnából: az Európai Unióba is jut belőle bőven

Áramlik ki ez a gyümölcs Ukrajnából: az Európai Unióba is jut belőle bőven

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború ellenére is rekordot tudtak dönteni tavaly az ukrán bogyós gyümölcs termelők, és növelték a fagyasztott málna exportját. Ez annak fényében különösen elképesztő, hogy a háború miatt rendkívül nehéz körülmények uralkodnak Ukrajnában: az ország egyes területeit megszállták, jelentős a munkaerőhiány, nagyon drága és nehéz a logisztika, és rendszeresen a támadások a polgári infrastruktúra, különösen az energiatermelő és -elosztó rendszerek ellen.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

2022 végén a fagyasztott málna ukrajnai exportja elérte a 40 ezer tonnát. Ez 20%-os növekedést jelent a 2021-ben felállított korábbi rekordhoz képest, és tükrözi az Ukrajnában gyorsan növekvő fagyasztási kapacitást, valamint a termesztett málna termelésének és minőségének növekedését - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A tavalyi év során az ukrán fagyasztott málna több mint 60%-a a szomszédos Lengyelországba került, amely 37%-kal növelte az ukrán bogyós gyümölcs behozatalát az év során. Általánosságban elmondható, hogy az ukrán fagyasztott málna első 11 legnagyobb importőre 2022-ben az Európai Unió országai voltak, így a második helyen Németország áll, majd Litvánia, Csehország, Hollandia, Olaszország, Ausztria, Belgium és Franciaország következnek. Mindezek az országok egyenként mintegy 1000 tonna vagy annál több fagyasztott málnát importáltak Ukrajnából.

Tekintettel az energiainfrastruktúrával kapcsolatos problémákra, amely folyamatos orosz támadásoknak van kitéve, ez az eredmény egy újabb kis győzelem Ukrajna és termelői számára. Hiszen ilyen körülmények között nagyon nehéz a málnát lefagyasztani és tárolni

- mondta Andrij Jarmak, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) befektetési központjának közgazdásza.

A szakértő szerint az ukrán termelők idén az első adandó alkalommal exportáltak fagyasztott málnát, hogy csökkentsék a kockázatokat. Ezért nem meglepő, hogy kénytelenek voltak csökkenteni a termékek exportárát a tavalyi szezonhoz képest. Andrij Jarmak szerint a termelők és a feldolgozók által kapott árszint azonban teljes mértékben fedezte a fagyasztott bogyós gyümölcs termesztésének, feldolgozásának és tárolásának költségeit. Ez jó lehetőségeket teremtett az ágazat további fejlődésére a jövőben - emelte ki a FAO szakértője. Emellett azonban azt is meg kell jegyezni, hogy a bonyolult logisztika nem akadályozta meg az ukrán exportőröket abban, hogy bővítsék a fagyasztott málna export földrajzi területét. 2022-ben nagy mennyiségű ukrán fagyasztott málnát szállítottak a világ 24 országába, ami újabb rekord.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?