Fagy tarolja le az országot: havazással érkezhet meg a lehűlés

Fagy tarolja le az országot: havazással érkezhet meg a lehűlés

agrarszektor.hu
Már csak néhány napig tart az enyhe idő, hétvégére azonban egy hidegfront érkezik az ország felé. A markáns lehűlés akár havazást, havas esőt is hozhat.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az előrejelzések szerint markáns lehűlés jöhet hétvégén: észak-északnyugat felől hideg légtömegek ömlenek majd be Magyarország fölé, melyek véget vetnek a héten tapasztalható tavaszias időjárásnak - olvasható az Időkép.hu oldalán. Mint írták, csak péntekig tart az enyhe idő, igaz, csütörtökön már több felhő lesz az égen, és sok helyen lehet szükség az esernyőkre is: délután a Dunántúlon, majd keletebbre is egyre többfelé lehet zápor, eső.

Szombaton aztán a feltámadó széllel együtt megérkezik a hidegfront is. Ennek következtében több fokkal is visszaesik a hőmérséklet: napközben már csak 5-10 fokra lehet számítani. Erre a napra nem érdemes kirándulást tervezni, egyelőre úgy tűnik, hogy sokfelé várható eső, zápor, de főleg a déli területeken akár kiadósabb eső is jöhet.

Bár még nagyon messze van, s a helyzet is igen bizonytalan, de jelenleg úgy tűnik, hogy a csapadékot illetően a hétvége újra halmazállapotváltozást hozhat, azaz nem kizárt, hogy vasárnap virradóra már havazni fog. Erre a jelenlegi futások szerint az ország déli felén van nagyobb esély. Vasárnap hajnalban már az ország nagy részén fagyni fog, -4 és +1 fok közötti hőmérsékletekre van kilátás, napközben a szeles időben a csapadékfajták teljes palettája felvonulhat majd.

Sajnos az enyhe időjárásnak köszönhetően sok helyen elkezdtek kipattanni a rügyek a gyümülcsfákon is. Az érkező fagyok azonban nem fognak jót tenni nekik sem, de a felébredő és kirepülő méhek is veszélybe kerülhetnek a hirtelen hidegnek köszönhetően.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?