Hatalmas esők tarolhatják le az országot a hétvégén: mutatjuk, hol, mi várható

Hatalmas esők tarolhatják le az országot a hétvégén: mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
Noha az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton általában napos idő várható, némi fátyol- és gomolyfelhőkkel, az ország északi felén északnyugat felől ugyanakkor fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Ezeken a területeken záporra, helyenként zivatarra is lehet számítani. Éppen ezért az OMSZ szombat hajnalban figyelmeztetést adott ki 11 megyére a zivatarveszély, 2 megyére pedig a felhőszakadás veszélye miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ugyan az előrejelzések szerint szombaton általában napos idő várható, északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet az ország északi felén. Ezeken a területeken záporra, helyenként zivatarra lehet számítani, ráadásul az Alpokalja és a Kisalföld térségében intenzívebb zivatarok kialakulásához is kedvezőek a feltételek - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, azonban zivatarok környezetében, erős vagy akár viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható. Késő estére 11 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton hajnalban az OMSZ figyelmeztetést adott ki 11 vármegyére. Ennek értelmében Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala vármegyékben a heves zivatarok, Győr-Moson Sopron és Vas vármegyékben pedig mindemellett az esetleges felhőszakadások miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Ahogy az OMSZ szakemberei fogalmaztak, északnyugat felől labilizálódik a légkör, de a déli órákig még csak kis valószínűséggel alakulhat ki egy-egy zivatar az északnyugati határaink közelében. Délutántól az ország északi harmadán (Kisalföld, Alpokalja, Komárom-Esztergom, Dunazug-hegyvidék, Északi-középhegység) elszórtan zivatarok kialakulása várható. Az intenzívebb zivatarokhoz északnyugaton helyenként rövid idő alatt 20-30 mm feletti csapadék, jégeső, illetve 60-70 km/h feletti szél is társulhat. Késő délután, este az északnyugatról délkelet felé fejlődő zivataros csapadékgócok várhatóan átterjednek a Dunántúl középső tájai és az Alföld északi része fölé is.

A meteorológusok vasárnapra újabb figyelmeztetéseket adtak ki. A hétvége második napján Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest vármegyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben a zivatarveszély miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?