Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.14. vasárnap

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.14. vasárnap

agrarszektor.hu
Túlnyomóan borult égkép várható, viszont északkeleten délelőtt még vékonyabb lesz a felhőtakaró, de délutánra az északkeleti határnál is beborul az ég - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2023.05.14.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2023.05.14.) napon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2023.05.14.) napon.

2023.05.14. vasárnap: Túlnyomóan borult égkép várható, viszont északkeleten délelőtt még vékonyabb lesz a felhőtakaró, de délutánra az északkeleti határnál is beborul az ég. A kiterjedt csapadékzóna északkeletebbre helyeződik, késő délután már csaknem országszerte várható eső, zápor. Többfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, a Tiszántúlon kisebb a nagyobb mennyiségű eső esélye. A Dél-Dunántúlon néhol beágyazott zivatar sem kizárt. A keleti, délkeleti légmozgás többfelé megélénkül, néhol megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 23 fok között valószínű, a Dunántúlon lesz a leghidegebb, Szabolcsban pedig a legmelegebb.
Késő estére 11 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Vasárnap mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A reakcióidő is megnövekedhet, emiatt a közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges.

A következő napon várható időjárás

2023.05.15 hétfő: Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, nyugaton lehet továbbra is szakadozottabb a felhőzet. Többfelé lehet eső, zápor, helyenként beágyazott zivatar, miközben a csapadékzóna a keleti területek fölött tartózkodhat. A keleties szél időnként megélénkül, zivatarban erős lökések is előfordulhatnak. Délután 16, 22 fok között alakul a hőmérséklet.

Friss híreink:

Így turbózzák fel a talajt az élelmes kertészek: ezzel a trükkel sokat spórolhatsz

A talaj takarásnak számos előnye van kultúrnövényeink szempontjából is és munka szervezési okokból is. A takart talaj jobban tartja a nedvességet, azaz kevesebb öntözés szükséges, és a gyomoknak is fel van adva a lecke, hogy kikeljenek és életben maradjanak ilyen körülmények között.

Durva, mire jöttek rá a kutatók a beporzókkal kapcsolatban: ettől leesik az állad

Az utóbbi évek teljesen átalakították azt, amit a beporzókról tudunk, hiszen mint a kutatók kiderítették, nem csak méhek, hanem denevérek, madarak, gyíkok és egyéb állatok is részt vesznek a növények beporzásában. Azonban a természet továbbra is tartogat meglepetéseket, amik sokszor még a tudósokat is alaposan megdöbbentik.

Ezt a traktort veszi most rengeteg magyar: hihetetlen, mennyit adnak el belőle

2023 áprilisában a magyar gazdák 28,7 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2021 negyedik hónapjához képest pedig 2 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka áprilisban a Claas volt, amelyből 57-et adtak el a hónapban, a második helyen a John Deere végzett, amelyből 56 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Fendt, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Case volt az év negyedik hónapjában.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Egyre több magyar költ kisebb vagyont hatástalan tablettákra, teákra: óriási tévhitben élnek

Egyre több magyar egészségére lehetnek hatással a különböző időjárási jelenségek. Az egészen enyhe tünetektől, mint a fáradékonyság és sajgó fejfájás, az akár halálos veszélyt jelentő következményekig terjedhet az időjárás-érzékenység hatása a szervezetre. Eközben a klímaváltozás és az utóbbi években fokozódó stressz miatt egyre erőteljesebb hatással van a szervezetünkre az időjárás. Eközben nő az egészségtudatosság is: évről évre többen ismerik fel, hogyan hatnak rájuk a légköri jelenségek, de még mindig kevesen értelmezik megfelelően a napi humánmeteorológiai jelentéseket, és költenek el feleslegesen sok pénzt hatástalan szerekre, kezelésekre. Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Pénzcentrumnak adott interjújában kifejtette, hogy mivel az időjárás-érzékenység mindig egyéni tünetegyüttessel jelentkezik, ebből következően nincs is rá mindenki számára egyformán alkalmazható kezelés sem. Viszont kutatásoknak köszönhetően elérhetők olyan személyre szabható gyógymódok, amelyekkel jó eséllyel jelentősen javítható az életminőség.

Ennyiért építhetsz kerti tavat otthon 2023-ban: egy vagyonba kerül, ha melléfogsz

Egyre jobban hódít a kerti tó, szinte minden tizedik telken van egy itthon. Ez nem csoda, hisz ezek a kis vizes felületek optimálisan képesek befolyásolni a telkünk és a házunk mikroklímáját is akár, ha ügyesen választjuk meg, hová építsük, és a hogyanra is odafigyelünk. Összegyűjtöttük a legfontosabb gyakorlati tudnivalók mellett azt is, mennyibe kerül idén, ha valaki kerti tavat építtetne otthonába. 

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03