Brutális vihar tarolja le az országot: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Brutális vihar tarolja le az országot: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
A mondás szerint a májusi eső aranyat ér, és bizony a mai napon sem marad csapadék nélkül Magyarország. A zivatarok, a felhőszakadások és a viharos erejű széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország legtöbb vármegyéjére első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Hajnalban, reggel kelet felől sodródhatnak be intenzívebb záporok mellett zivataros gócok. A kísérőjelenség főleg intenzív csapadék formájában várható (> 20-30 mm, lokálisan ennél több is lezúdulhat), emellett jégeső (1-2 cm), és néhol viharos szél (> 60 km/h) is lehet - írta meg a met.hu. Szerdán főként a keleti térségben és a középső országrészben várhatók nagyobb számban zivatarok, amelyek akár villámárvizeket is okozhatnak. Heves zivatarok mindkét nap előfordulhatnak erősen viharos szél és nagyobb méretű jég kíséretében. Az egyre nagyobb területen megerősödő északi, északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon 60-80 km/h közötti viharos lökések kísérik.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A zord időjárási viszonyokra való tekintettel az Országos Meteorológiai Szolgálat több figyelmeztetést is kiadott. Ezek értelmében:

Zivatarveszély miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Csongrád-Csanád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékre, valamint felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Heves és Jász-Nagykun-Szolnok, illetve elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Csongrád-Csanád megyére.

Zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyékre. A várható viharos széllökések miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Tolna, Vas és Zala vármegyékre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?