Brutális eső tarolta le Magyarországot: mutatjuk, hol volt a legtöbb csapadék

Brutális eső tarolta le Magyarországot: mutatjuk, hol volt a legtöbb csapadék

MTI
2023. június 6-án hat óra alatt egyhavi csapadékmennyiség zúdult le a Fejér vármegyei Kincsesbányára - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. A napi csapadékrekord is megdőlt aznap, Kékestetőn több mint 120 milliméter eső esett le.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint kedden - Szolnok környékét leszámítva - szinte országszerte előfordultak záporok, zivatarok, illetve eső is. Mint írták, a havi átlagos csapadékmennyiség júniusban 60 és 80 milliméter között változik. A bejegyzéshez készített infografika szerint kedden 17 órakor a hatórás csapadékmennyiség Kincsesbányán 70 milliméter volt, a Somogy vármegyei Balatonlelle felső mérőállomáson pedig 62,6 milliméter. A szintén Somogy vármegyei Siófokon 35,5 milliméter eső esett hat óra alatt, míg a Pest vármegyei Tésán 33,6 milliméter.

A meteorológiai szolgálat mérőállomásai 100 milliméternél is több esőt regisztráltak Baján (101,7 milliméter) és Kékestetőn (111,3 milliméter), azonban az egyik észlelőjük Kékestetőn 122 millimétert mért, ezzel pedig megdőlt a napi csapadékrekord is. A régi rekordot - 120 millimétert - 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán mérték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai kiemelték, hogy a kékestetői automata mérése és az észlelő hagyományos, kézi mérése között bő 10 milliméter különbség van, "de ez teljesen rendben van", mert bár a két mérőpont a Kékestetői Meteorológiai Állomás műszerkertjében csak méterekre található egymástól, de technikai okokból ekkora különbség könnyedén előfordulhat, ugyanis nagyon intenzív csapadék esetén az automata "kissé alámérhet a ténylegesen lehulló csapadéknak".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13