Brutális eső tarolta le Magyarországot: mutatjuk, hol volt a legtöbb csapadék

Brutális eső tarolta le Magyarországot: mutatjuk, hol volt a legtöbb csapadék

MTI
2023. június 6-án hat óra alatt egyhavi csapadékmennyiség zúdult le a Fejér vármegyei Kincsesbányára - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. A napi csapadékrekord is megdőlt aznap, Kékestetőn több mint 120 milliméter eső esett le.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint kedden - Szolnok környékét leszámítva - szinte országszerte előfordultak záporok, zivatarok, illetve eső is. Mint írták, a havi átlagos csapadékmennyiség júniusban 60 és 80 milliméter között változik. A bejegyzéshez készített infografika szerint kedden 17 órakor a hatórás csapadékmennyiség Kincsesbányán 70 milliméter volt, a Somogy vármegyei Balatonlelle felső mérőállomáson pedig 62,6 milliméter. A szintén Somogy vármegyei Siófokon 35,5 milliméter eső esett hat óra alatt, míg a Pest vármegyei Tésán 33,6 milliméter.

A meteorológiai szolgálat mérőállomásai 100 milliméternél is több esőt regisztráltak Baján (101,7 milliméter) és Kékestetőn (111,3 milliméter), azonban az egyik észlelőjük Kékestetőn 122 millimétert mért, ezzel pedig megdőlt a napi csapadékrekord is. A régi rekordot - 120 millimétert - 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán mérték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai kiemelték, hogy a kékestetői automata mérése és az észlelő hagyományos, kézi mérése között bő 10 milliméter különbség van, "de ez teljesen rendben van", mert bár a két mérőpont a Kékestetői Meteorológiai Állomás műszerkertjében csak méterekre található egymástól, de technikai okokból ekkora különbség könnyedén előfordulhat, ugyanis nagyon intenzív csapadék esetén az automata "kissé alámérhet a ténylegesen lehulló csapadéknak".

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?