2023. december 11. hétfő Árpád
Zajlik az aratás Magyarországon: kiderült, mennyi búza, árpa és repce lehet idén

Zajlik az aratás Magyarországon: kiderült, mennyi búza, árpa és repce lehet idén

agrarszektor.hu
Fennakadás nélkül zajlanak a nyári betakarítási munkálatok a földeken, az aratás közepén vagyunk - közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy csaknem 1,8 millió hektáron zajlik a nyári aratás, az őszi vetésterületek nagysága átlag feletti a mostani gazdálkodási évben - írja közleményében az Agrárminisztérium. A kalászosok és a repce kedvező állapotban voltak a munkálatok kezdetekor. Ezen kultúrák esetében a termés országos mennyisége és átlaghozama az előzetes várakozásokhoz képest alacsonyabbnak ígérkezik, de természetesen lényegesen jobb a tavalyi, történelmi aszályos esztendőnél - tette hozzá. Hangsúlyozta, az őszi árpa több mint háromnegyedét már betakarították, a jelenlegi hozammal számolva 2,1 millió tonna körüli eredmény várható, szemben a 2022-es 1,4 millió tonnás mennyiséggel. Az őszi búza termőterülete az előző évekhez képest jelentősen növekedett. E növény esetében 5,5 millió tonna körüli termés várható. Az őszi káposztarepce - a tavalyi évnél 50 ezer hektárral kevesebb, 189.000 hektár vetésterület mellett jó termésátlagnak ígérkezik, az össztermés 614 000 tonna körül alakulhat - fejtette ki a tárcavezető.

Nagy István kitért arra is, hogy a tavaszi vetések a teljes, 2,1 millió hektáros összterülettel lényegében megfelelnek a korábbi évek nagyságrendjének. A vetésterületen belül azonban eltolódás jelentkezik, a napraforgó vetések idei 678 ezer hektáros területe emelkedett a korábbi évek átlagához képest, a kukorica idei vetésterületének 746 ezer hektárra történő csökkenése mellett. A változás mögött a piaci folyamatok és a tavalyi aszályos év relatíve alacsony termésátlaga áll.

A nyári betakarítási munkálatok miatt nagyobb számban közlekednek az utakon mezőgazdasági munkagépek, ezért az agrárminiszter türelmet és fokozott figyelmet kér a járművezetőktől. A balesetek elkerülése érdekében a kombájnok, traktorok, szállítójárművek észlelésekor közlekedjünk mindig körültekintően - hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Fekete István

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33