Brutális vihar tarolja le Magyarországot: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

Brutális vihar tarolja le Magyarországot: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

MTI
A legmagasabb fokozatú, piros riasztást adta ki néhány nyugati járásra heves zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este. Csütörtök reggelre ugyancsak a legmagasabb fokozatú (piros) riasztás lett érvényben Somogy, Tolna és Baranya vármegyék egyes járásaiban a megnövekedett zivatarveszély miatt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint egyes Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyei járásokban heves zivatarok várhatók, kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Másodfokú (narancs) riasztás van érvényben a heves zivatarok miatt Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala vármegyék egyes járásai területén. A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint éjszaka egy északnyugat felől érkező hidegfront előterében és mentén több hullámban is előfordulhatnak heves zivatarok, amelyek fokozatosan keletre terjednek. A heves kísérőjelenségek valószínűsége az ország északi felén magasabb. A legintenzívebb cellákat nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80-100 kilométer/órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás kíséri.

Csütörtök napközben ismét nagy területen, kiterjedten várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A nap első felében kiemelten a Dunától keletre az északi tájakon, majd a délutáni óráktól már a déli országrészben is várhatók további zivatarok, amelyek ott is rendszerbe szerveződhetnek, kiterjedt károkozó jelenségek is kísérhetik azokat. Csütörtökön délutántól várhatók a legveszélyesebb események, amelyek elsősorban az ország déli felében több megyét is érinthetnek. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör.

A legfrissebb előrejelzések szerint a hidegfront kelet felé halad, emiatt az OMSZ Baranya, Tolna, Fejér, Pest és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira is a legmagasabb, piros fokozatú riasztást adott ki a heves zivatarok veszélye miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb veszélyjelzése szerint az érintett térségekben heves zivatarok várhatók, kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Másodfokú (narancs) riasztás van érvényben Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegye egyes területén.

A met.hu oldalán látható, hogy zivatarveszély miatt harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben. A többi megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarveszély, és elsőfokú figyelmeztetés a felhőszakadás veszélye miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?