Brutális vihar tarolja le Magyarországot: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

Brutális vihar tarolja le Magyarországot: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

MTI
A legmagasabb fokozatú, piros riasztást adta ki néhány nyugati járásra heves zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este. Csütörtök reggelre ugyancsak a legmagasabb fokozatú (piros) riasztás lett érvényben Somogy, Tolna és Baranya vármegyék egyes járásaiban a megnövekedett zivatarveszély miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint egyes Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyei járásokban heves zivatarok várhatók, kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Másodfokú (narancs) riasztás van érvényben a heves zivatarok miatt Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala vármegyék egyes járásai területén. A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint éjszaka egy északnyugat felől érkező hidegfront előterében és mentén több hullámban is előfordulhatnak heves zivatarok, amelyek fokozatosan keletre terjednek. A heves kísérőjelenségek valószínűsége az ország északi felén magasabb. A legintenzívebb cellákat nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80-100 kilométer/órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás kíséri.

Csütörtök napközben ismét nagy területen, kiterjedten várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A nap első felében kiemelten a Dunától keletre az északi tájakon, majd a délutáni óráktól már a déli országrészben is várhatók további zivatarok, amelyek ott is rendszerbe szerveződhetnek, kiterjedt károkozó jelenségek is kísérhetik azokat. Csütörtökön délutántól várhatók a legveszélyesebb események, amelyek elsősorban az ország déli felében több megyét is érinthetnek. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör.

A legfrissebb előrejelzések szerint a hidegfront kelet felé halad, emiatt az OMSZ Baranya, Tolna, Fejér, Pest és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira is a legmagasabb, piros fokozatú riasztást adott ki a heves zivatarok veszélye miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb veszélyjelzése szerint az érintett térségekben heves zivatarok várhatók, kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Másodfokú (narancs) riasztás van érvényben Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegye egyes területén.

A met.hu oldalán látható, hogy zivatarveszély miatt harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben. A többi megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarveszély, és elsőfokú figyelmeztetés a felhőszakadás veszélye miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?