Nagy a baj: jelentősen lemaradtak az aratással az európai gazdák

Nagy a baj: jelentősen lemaradtak az aratással az európai gazdák

agrarszektor.hu
A júliusi és augusztusi csapadékos időjárás megakadályozta, hogy az európai gazdák időben betakarítsák a gabonát a földekről, de a búza fehérjetartalma és a gabonafélék általános minősége is aggodalmat keltő. A német piac képviselői a búza minőségének változásáról számoltak be az elmúlt években, a 12,5 százalékos búza mennyisége csökkent, miközben egyre több 11,5 százalékos búzát és takarmánybúzát takarítottak be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Aggódnak az európai gazdák: az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalható csapadékos időjárás jelentős akadályokat gördített a nyári aratás elé, emiatt a termelők nem tudtak időben végezni a munkálatokkal. De sokan aggódnak a búza fehérjetartalma és a gabona általános minősége miatt is - olvasható az UkrAgroConsult oldalán.

Mint írták, a német piac képviselői a búza minőségének változásáról számoltak be az elmúlt években: a 12,5%-os búza mennyisége csökkent, miközben több 11,5%-os búzát és takarmánybúzát takarítottak be. Egy német bróker az ügyfeleinek egyenesen arról számolt be, hogy Észak-Németországban attól félnek, hogy a búza minősége nem lesz jó, mivel az eddigi eredmények azt mutatják, hogy 60%-ban várható takarmány- és 40%-ban malmi búza, alacsony fehérjetartalommal.

Bár még mindig nehéz felmérni az esőzések okozta összes kárt, egyes források máris csírázási problémákról számolnak be, miközben a német gabonának még mindig mintegy 60%-a kint van a földeken. Egy másik bróker a Fastmarkets Agriculture-nak úgy fogalmazott, hogy először túl száraz volt az időjárás, aztán pedig túl nedves. Igaz, ez nagyszerű kukoricatermést és silót jelent, de a búzán ez nem segít.

A kontinens északi területein egyre nagyobb a baj

A kevesebb magas fehérjetartalmú búza a versenyképesség csökkenését jelenti Németország számára a nyugat-afrikai célpiacokon. Egy európai kereskedő szerint, ha nem tudják 12,5%-os búzát eladni, akkor az alacsonyabb fehérjetartalmú francia malmi búzával kell versenyezniük, ami a fuvarozási hátrány miatt nehéz lesz. Eközben a francia gazdáknak már csak a búza vetésterületének mintegy 10%-át kell betakarítaniuk, és a csapadékos időjárás nincs túlságosan negatív hatással a búza minőségére. Más észak-európai országok, például Lengyelország és Litvánia is terméskiesésről számoltak be a tartós esőzések közepette, a források szerint itt búza 55%-át takarították be mostanáig, miközben normális esetben már befejeződött volna az aratás.

Idén nem lesz magas fehérjetartalmú búza, a takarmánybúza pedig a teljes termés mintegy 25%-át fogja kitenni. Ez egyáltalán nem megszokott errefelé. Az őszi árpa és a repce betakarítása befejeződött, már csak a tavaszi búza és árpa maradt

- mondta egy kereskedő.

Egy előrejelzés szerint a lengyel búza minősége a vártnál jobb lesz: bár a termés mintegy 10-15%-a sérült, az össztermés 80%-a valószínűleg malmi búzaként fog átmenni, a szokásosnál alacsonyabb fehérjetartalommal. Lengyelországban a jelentések arról számolnak be, hogy a nyári aratás 35-40%-nál tart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?