Nagy a baj: jelentősen lemaradtak az aratással az európai gazdák

Nagy a baj: jelentősen lemaradtak az aratással az európai gazdák

agrarszektor.hu
A júliusi és augusztusi csapadékos időjárás megakadályozta, hogy az európai gazdák időben betakarítsák a gabonát a földekről, de a búza fehérjetartalma és a gabonafélék általános minősége is aggodalmat keltő. A német piac képviselői a búza minőségének változásáról számoltak be az elmúlt években, a 12,5 százalékos búza mennyisége csökkent, miközben egyre több 11,5 százalékos búzát és takarmánybúzát takarítottak be.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Aggódnak az európai gazdák: az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalható csapadékos időjárás jelentős akadályokat gördített a nyári aratás elé, emiatt a termelők nem tudtak időben végezni a munkálatokkal. De sokan aggódnak a búza fehérjetartalma és a gabona általános minősége miatt is - olvasható az UkrAgroConsult oldalán.

Mint írták, a német piac képviselői a búza minőségének változásáról számoltak be az elmúlt években: a 12,5%-os búza mennyisége csökkent, miközben több 11,5%-os búzát és takarmánybúzát takarítottak be. Egy német bróker az ügyfeleinek egyenesen arról számolt be, hogy Észak-Németországban attól félnek, hogy a búza minősége nem lesz jó, mivel az eddigi eredmények azt mutatják, hogy 60%-ban várható takarmány- és 40%-ban malmi búza, alacsony fehérjetartalommal.

Bár még mindig nehéz felmérni az esőzések okozta összes kárt, egyes források máris csírázási problémákról számolnak be, miközben a német gabonának még mindig mintegy 60%-a kint van a földeken. Egy másik bróker a Fastmarkets Agriculture-nak úgy fogalmazott, hogy először túl száraz volt az időjárás, aztán pedig túl nedves. Igaz, ez nagyszerű kukoricatermést és silót jelent, de a búzán ez nem segít.

A kontinens északi területein egyre nagyobb a baj

A kevesebb magas fehérjetartalmú búza a versenyképesség csökkenését jelenti Németország számára a nyugat-afrikai célpiacokon. Egy európai kereskedő szerint, ha nem tudják 12,5%-os búzát eladni, akkor az alacsonyabb fehérjetartalmú francia malmi búzával kell versenyezniük, ami a fuvarozási hátrány miatt nehéz lesz. Eközben a francia gazdáknak már csak a búza vetésterületének mintegy 10%-át kell betakarítaniuk, és a csapadékos időjárás nincs túlságosan negatív hatással a búza minőségére. Más észak-európai országok, például Lengyelország és Litvánia is terméskiesésről számoltak be a tartós esőzések közepette, a források szerint itt búza 55%-át takarították be mostanáig, miközben normális esetben már befejeződött volna az aratás.

Idén nem lesz magas fehérjetartalmú búza, a takarmánybúza pedig a teljes termés mintegy 25%-át fogja kitenni. Ez egyáltalán nem megszokott errefelé. Az őszi árpa és a repce betakarítása befejeződött, már csak a tavaszi búza és árpa maradt

- mondta egy kereskedő.

Egy előrejelzés szerint a lengyel búza minősége a vártnál jobb lesz: bár a termés mintegy 10-15%-a sérült, az össztermés 80%-a valószínűleg malmi búzaként fog átmenni, a szokásosnál alacsonyabb fehérjetartalommal. Lengyelországban a jelentések arról számolnak be, hogy a nyári aratás 35-40%-nál tart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?