Átlag feletti szőlőtermésben bíznak a Mecsekalján

Átlag feletti szőlőtermésben bíznak a Mecsekalján

MTI
A fürtök kiteltek, a bogyók az átlagosnál nagyobbak, a termésmennyiség átlag feletti a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) csaknem negyven hektáron elterülő szőlőültetvényén, ahol megkezdődött a szüretelés. Az Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjaként is működő intézet közleményében azt írták: a Dél-Dunántúlon elsőként a Mecsek déli lankáin, Pécs nyugati részén, az egyetemi ültetvényen indult meg a szüret.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Kiemelték: Magyarországon egyedül az intézetnél folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, amelynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése. Elsőként éppen ilyen rezisztens fajták - a Kozmopoliten és a Jázmin - érlelték be termésüket, az ültetvényeken pedig a hagyományos fajtákon alkalmazott 7-8 kezelés helyett csak kétszer kellett vegyszeres növényvédelmet alkalmazni - hívták fel a figyelmet. Madaras Zoltánt, a kutatóintézet elnökét idézve azt írták: bár idén a hűvös tavasz és a csapadékos idő miatt később indult a természet, de a terméshozamot és a minőséget mindez nem befolyásolta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 39 hektáros egyetemi ültetvényen az átlagosnál hűvösebb tavasz vontatott fakadást eredményezett, a tél végi és tavaszi nagy csapadékmennyiség kedvezett a gombás fertőzéseknek, ugyanakkor a feszes és megfelelően időzített növényvédelem sikeres volt. A bőséges csapadék és az átlaghőmérséklet gyors emelkedése szinte robbanásszerű hajtásnövekedést és fürtképződést eredményezett. Kitértek rá: bár nyáron sok helyen heves zivatar, szélvihar és jégeső pusztított az ültetvényekben, mindez a kutatóintézet termőhelyeit elkerülte, így a Mecsekalján a fürtök kiteltek, a bogyók az átlagosnál nagyobbak, a termésmennyiség pedig átlag feletti lesz. Jelezték ugyanakkor, hogy a korai érésű fajtáknál az előző, aszályos évekhez képest később kezdődik a szüret, átlagosan 10-14 napos eltérés prognosztizálható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?