Figyelem! Veszélyes betegség pusztíthatja el a szőlőtermést itthon

Figyelem! Veszélyes betegség pusztíthatja el a szőlőtermést itthon

agrarszektor.hu
Ahogy a mondás tartja, „csak egészséges szőlőből lesz jó bor”. A magyarországi szőlőtermesztés és bortermelés előkelő, jelentős nemzetgazdasági szerepét tekintve, a szőlőtermesztők számára kiemelten fontos ültetvényük egészségesen tartása a megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérése érdekében. A siker a növényvédelmi megoldások megválasztásán és a technológia tervszerű végrehajtásán múlik - írja a Corteva közleményében.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

A szőlő lisztharmat (kórokozója: Uncinula necator, syn. Erysiphe necator) hazánkban a szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége. Az ellene való védekezés - a peronoszpóra mellett - képezi a kultúra növényvédelmének gerincét. A szőlőtermesztőknek szinte minden évben számítaniuk kell a megjelenésére - a kérdés csupán a fertőzés mértéke. Ektoparazita - a növény felszínén élő - kórokozó, a szőlő minden zöld részét képes megfertőzni. Védekezés nélkül akár 100%-os termésveszteséget is okozhat. A legnagyobb veszteségeket akkor okozza, ha a fertőzés a virágzás idején, vagy az azt követő 2 hétben következik be. Már alacsony mértékű fertőzöttségnél is borhiba jelentkezhet, dohos, romlott ízt kölcsönözve a szőlőből készült italnak - áll a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lisztharmatkár megelőzésében kiemelten fontosak a fitotechnikai (növényápolási) munkálatok, amelyeknek biztosítaniuk kell az állomány szellős lombozatát azért, hogy a gombaölő permetezések hatékonyabbak legyenek. A tenyészidőszakon kívül, metszés előtt, illetve szüret után lemosó permetezésekkel is csökkenteni lehet az áttelelő inokulum (fertőző anyag) mennyiségét. Kiemelt fontosságú a megfelelő előrejelzés is, amihez ismernünk kell a szőlőfajtánk fogékonyságát, az időjárást és a kórokozó sajátosságait is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. július 23. 13:31