Olyan eső jöhet, amilyen rég volt Magyarországon: mutatjuk, hol, mi várható

Olyan eső jöhet, amilyen rég volt Magyarországon: mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
Több megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) keddre zivatar veszélye miatt, emellett felhőszakadásra is több helyen számítani lehet. Mint írják, sok helyen hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, ahol a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Emellett egyes megyékben intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ma országszerte alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyek dél felől több hullámban érkeznek - írja az OMSZ. A zivatarokhoz általában viharos széllökések (ált. 60-90 km/h), jégeső (jellemzően 1-3 cm) és intenzív csapadék (ált. 10-25 mm) társulhatnak. Napközben a Dunától keletre, valamint a Dél-Dunántúlon előfordulhatnak heves zivatarok is erősen viharos, károkozó (90 km/h-t meghaladó) szélrohamok, illetve akár 3-5 cm-t elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jég kíséretében. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol akár 30-40 mm-t meghaladó csapadék is összejöhet.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre az OMSZ Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém és Fejér megyére. Az összes többi megyében pedig másodofokú figyelmeztetés van érvényben. Mint írják, itt hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, ahol a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Felhőszakadás veszélye miatt hat megye kivételével mindenhol elsőfokú figyelmeztetés van érvényben kedden. Ezeken a területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó is csapadék hullhat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?