Olyan eső jöhet, amilyen rég volt Magyarországon: mutatjuk, hol, mi várható

Olyan eső jöhet, amilyen rég volt Magyarországon: mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
Több megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) keddre zivatar veszélye miatt, emellett felhőszakadásra is több helyen számítani lehet. Mint írják, sok helyen hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, ahol a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Emellett egyes megyékben intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

Ma országszerte alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyek dél felől több hullámban érkeznek - írja az OMSZ. A zivatarokhoz általában viharos széllökések (ált. 60-90 km/h), jégeső (jellemzően 1-3 cm) és intenzív csapadék (ált. 10-25 mm) társulhatnak. Napközben a Dunától keletre, valamint a Dél-Dunántúlon előfordulhatnak heves zivatarok is erősen viharos, károkozó (90 km/h-t meghaladó) szélrohamok, illetve akár 3-5 cm-t elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jég kíséretében. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol akár 30-40 mm-t meghaladó csapadék is összejöhet.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre az OMSZ Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém és Fejér megyére. Az összes többi megyében pedig másodofokú figyelmeztetés van érvényben. Mint írják, itt hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, ahol a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Felhőszakadás veszélye miatt hat megye kivételével mindenhol elsőfokú figyelmeztetés van érvényben kedden. Ezeken a területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó is csapadék hullhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. november 29. 06:01