Hihetetlen, de igaz: ezért kerül most ilyen sokba a szilva a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ezért kerül most ilyen sokba a szilva a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Egyre jobban beindul a lengyel szilvaszezon, de a kései fajták piacra jutásával bekövetkező csúcsig még van egy kis idő. A GUS előrejelzése szerint a tavalyinál egyértelműen kevesebb szilva várható az idén, és minden valószínűség ez a volumencsökkenés a kései fajtáknál is jelentkezni fog.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ez pedig nagyon is jól látszik a kereslet-kínálat némileg felborult viszonyában: jelentősen nagyobb a kereslet, mint a kínálat, és különösen igaz ez a feldolgozóipari igényekre. Olyannyira rossz a helyzet a feldolgozók szempontjából, olyannyira nehézkes az alapanyag beszerzése, hogy egyes üzemek az idei évben teljesen fel is hagynak a szilva feldolgozásával. És ez nem regionális probléma, Lengyelország minden területéről érkeznek ilyen hírek, ami világosan meg is jelenik az árak alakulásában - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Még augusztusban is, a felvásárlási kampány legelején sok felvásárló a 2022-es árakhoz hasonlóan 0,5-0,6 PLN/kg (43-52 Ft/kg) közötti ajánlatot tett az ipari szilvára. Ez azonban gyorsan 0,8 PLN/kg (70 Ft/kg) környékére emelkedett, de most már 1-1,5 PLN/kg (85-130 Ft/kg) között alakul, és a kínálat nem növekszik jelentősen. A frisspiacon elsősorban az árak stabilitását kell kiemelni: szó sincs arról, hogy a 2022-es szezonhoz hasonlóan a nagy kínálati nyomás miatt az árak bezuhannának. Tavaly az étkezési szilva ára 1 PLN/kg (85 Ft/kg) körül kezdődött, a maximális ár pedig 2,5 PLN/kg (215 Ft/kg). Az idei, 2023-as évben az ár 2,5 PLN/kg (215 Ft/kg) szintnél kezdődik, de minőségi áru esetén inkább 3-4 PLN/kg (255-345 Ft/kg) között alakul, ami csaknem duplája a tavalyi átlagos árszintnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32