Hihetetlen, de igaz: ezért kerül most ilyen sokba a szilva a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ezért kerül most ilyen sokba a szilva a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Egyre jobban beindul a lengyel szilvaszezon, de a kései fajták piacra jutásával bekövetkező csúcsig még van egy kis idő. A GUS előrejelzése szerint a tavalyinál egyértelműen kevesebb szilva várható az idén, és minden valószínűség ez a volumencsökkenés a kései fajtáknál is jelentkezni fog.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ez pedig nagyon is jól látszik a kereslet-kínálat némileg felborult viszonyában: jelentősen nagyobb a kereslet, mint a kínálat, és különösen igaz ez a feldolgozóipari igényekre. Olyannyira rossz a helyzet a feldolgozók szempontjából, olyannyira nehézkes az alapanyag beszerzése, hogy egyes üzemek az idei évben teljesen fel is hagynak a szilva feldolgozásával. És ez nem regionális probléma, Lengyelország minden területéről érkeznek ilyen hírek, ami világosan meg is jelenik az árak alakulásában - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Még augusztusban is, a felvásárlási kampány legelején sok felvásárló a 2022-es árakhoz hasonlóan 0,5-0,6 PLN/kg (43-52 Ft/kg) közötti ajánlatot tett az ipari szilvára. Ez azonban gyorsan 0,8 PLN/kg (70 Ft/kg) környékére emelkedett, de most már 1-1,5 PLN/kg (85-130 Ft/kg) között alakul, és a kínálat nem növekszik jelentősen. A frisspiacon elsősorban az árak stabilitását kell kiemelni: szó sincs arról, hogy a 2022-es szezonhoz hasonlóan a nagy kínálati nyomás miatt az árak bezuhannának. Tavaly az étkezési szilva ára 1 PLN/kg (85 Ft/kg) körül kezdődött, a maximális ár pedig 2,5 PLN/kg (215 Ft/kg). Az idei, 2023-as évben az ár 2,5 PLN/kg (215 Ft/kg) szintnél kezdődik, de minőségi áru esetén inkább 3-4 PLN/kg (255-345 Ft/kg) között alakul, ami csaknem duplája a tavalyi átlagos árszintnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?