Aggasztó, ami a Földdel történik: óriási káosz felé sodródik az emberiség

Aggasztó, ami a Földdel történik: óriási káosz felé sodródik az emberiség

MTI
A klímaválságról beszélt és a károsanyag-kibocsátás csökkentését, valamint a zöld fejlődés támogatását sürgette António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a jakartai Kelet-ázsiai csúcstalálkozón elmondott beszédében. A főtitkár a valaha mért legmelegebb három hónapos - június, július és augusztus - időszakot "a felforrás nyarának" nevezte, amely megmutatta, hogy nagyobb erőfeszítésekre és összefogásra van szükség az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Még elkerülhetjük a klímakáosz legszörnyűbb részét, de fogytán az időnk

- jelentette ki Guterres az ASEAN 10 tagországa ( Fülöp-szigetek, Indonézia,Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnam, Laosz, Mianmar és Kambodzsa) valamint Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína, Oroszország, India, Ausztrália és Új-Zéland vezető tisztviselőinek részvételével tartott jakartai csúcstalálkozón. A főtitkár 2022-ben javaslatot tett az úgynevezett éghajlati szolidaritási paktum létrehozására, amelyben a nagy károsanyag-kibocsátó országok nagyobb erőfeszítéseket tesznek a kibocsátás csökkentésére, a gazdagabb országok pedig pénzügyi és technikai forrásokat mozgósítanak a feltörekvő gazdaságok támogatására.

Guterres idén gyorsított ütemtervet is előterjesztett a szövetségnek, amely felszólítja a fejlett országokat, hogy legkorábban 2040-re, a feltörekvő gazdaságok pedig 2050-re érjék el a a klímasemlegességet jelentő nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. Guterres továbbá dicsérte Indonéziát és Vietnamot, amelyek úttörő szerepet játszanak az igazságos energiaátalakítási partnerségek (JETP) kialakításában, hogy segítsék őket a megújuló energiára való átállásban.

A JETP keretében az Egyesült Államok és partnerei 20 milliárd dollárral segítik Indonéziát, a világ legnagyobb szénexportőrét az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. A megállapodás értelmében Indonézia kötelezettséget vállal arra, hogy a nettó nulla kibocsátásra vonatkozó célját a tervezettnél tíz évvel korábban, már 2050-re teljesíti. Indonézia energiaszükségletének 65 százalékát szénből fedezi. Az ázsiai ország az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának két százalékáért felelős, amivel a világ nyolcadik legszennyezőbb országa.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?