Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.09.30. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.09.30. szombat

agrarszektor.hu
Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső - derül ki az Agrárszektor szombati (2023.09.30.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2023.09.30.) napon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2023.09.30.) napon.

2023.09.30. szombat: Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső. A szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Gyenge hidegfront érkezik, emiatt az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, illetve a reflexidő is megnyúlhat.

A következő napon várható időjárás

2023.10.01 vasárnap: Napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, a Dunától keletre lehet helyenként több a gomolyfelhő. Csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül az északi, északnyugati szél. A délutáni órákban 19, 25 fokra számíthatunk.

Friss híreink:

Akár a kerted sorsa is múlhat rajta: ezt sok magyar mégis elfelejti ősszel

Az őszi kerti munkacsúcs lezajlását követően több olyan munkafolyamatot is érdemes elvégezni a kiskertekben, melyekkel már a következő évi termesztést segítjük. Ha rendezetten „rakjuk el” a kertet télire, akkor rendezetten találjuk tavasszal, és ez sok kellemetlenségtől kíméli meg a hobbikertészt.

Kockázatok mellett hízik az idei libamáj

Idehaza a csökkenő vásárlóerejű lakosság, az európai piacon pedig a várhatóan újra felélénkülő francia termelés jelenti a legfőbb értékesítési kockázatot a hazai víziszárnyas-ágazat számára, amely a rendkívüli károkat okozó Covid-járvány miatt ma is csak óvatosan tekinthet a jövőbe. További rizikó, hogy a madárinfluenza – a jelenlegi mentesség ellenére – vélhetően még beleszólhat az őszi-téli hónapok termelésébe is. Utóbbira ugyanakkor középtávon megoldást jelenthet a jelenleg még kísérleti fázisban lévő vakcinázás, amely rövidtávon okozhat még túltermeléshez közeli helyzetet Európában. A csökkenő takarmányárak, a fokozott állategészségügyi intézkedések viszont – ha nem is azonnal – de reményre adnak okot a hazai termelők számára is.

Beindul a rovarbiznisz - Több mint hatmilliárdos üzem épül Magyarországon

Szakértők szerint a takarmány célú rovarpiac az évtized végére eléri az évi 2 milliárd eurós összforgalmat, éves szinten 1 millió tonna rovarlisztet termelve. Már Magyarországon is van olyan piaci szereplő, amely a rovarfehérjék előállításával újabb lehetőségeket nyújthat az agráriparban.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt a friss lista: ezek a falvak Magyarország legdolgosabb települései, keményen húzzák az igát

A héten publikálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2022-es évi Népszámlálás friss adatait, amelyből rengeteg dolog kiderül a magyar települések mai helyzetéről. A nyilvános statisztikák között találjuk a foglalkoztatottságot érintő adatokat is, melyből kiderül, hogy milyen magas az egyes városokban, falvakban a dolgozók, a foglalkoztatottak vagy éppen az eltartottak aránya a felnőtt lakosság körében. Magyarországon a foglalkoztatottak aránya a friss adatok szerint 49,1 százalékos, míg a munkanélküliek aránya mindössze 2,5 százalékot tesz ki. Az ellátásban részesülő inaktívak még 23,6 százalékot, az eltartottak további 10,3 százalékot tesznek ki. A Pénzcentrum friss elemzésében azt is megvizsgáltuk, mi a helyzet Budapesten, vármegyei szinten, illetve településenként. Az adatokból kiderült, hogy a legkisebb lakosú magyar faluban, Iborfián a legmagasabb a foglalkoztatottak aránya, a legtöbb munkanélküli pedig a Baranya vármegyei Gilvánfán lakik.

Elképesztő, milyen akciók várnak vidéken: ezzel a kártyával duplán jól jársz

A településkártyák olyan kártyák, amelyekkel a lakosok és a turisták különböző kedvezményeket vehetnek igénybe egy-egy városban. A kártyák célja, hogy fejlesszék a helyi gazdaságot, erősítsék a közösségi kötődést, és javítsák az életminőséget. Magyarországon egyre elterjedtebbek a településkártyák. Összegyűjtöttünk néhány várost, amelyek közül többen válaszoltak megkeresésünkre, valamint bemutatunk párat, hogy megismertessük milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak a kártyák.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?