Meglepő hírek érkeztek a magyar hagymáról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Meglepő hírek érkeztek a magyar hagymáról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az idei szezont meghatározta az elmúlt évek egyik legjelentősebb gombaölőszer-hatóanyagának, a mankocebnek a kivonása, hiszen az erre alapuló növényvédelem meghatározó és stabil volt a vöröshagyma-termesztésben. Jelenleg nincs megfelelő hatóanyag a vöröshagyma peronoszpóra (Peronospora destructor) ellen. Alapvetően az elmúlt évtizedben a száraz, meleg időjárásban nem okozott problémát, az idei évben azonban valószínűleg a kórokozó több kárt okozott mint a 2022-es aszály, mivel Magyarországon a vöröshagyma terület szinte 100 %-ban öntözött . 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Már tavasszal, március-április hónapban megjelent a peronoszpóra a hagymaállományokban, főként az őszi állományban, de a tavaszi állomány is már április végén veszélyben volt. Ezt tetézte a korai gyomirtás által okozott sérüléseken megjelenő Stemphylium vesicarum fertőzés, amit igazán a június második dekádjában a kánikulai meleg fogott meg, azért jó pár termőhelyen okozott termés kiesést. Őszi vöröshagyma 425 hektáron került termesztésre, a hozamok 35-75 t/ha között alakultak. Az alacsonyabb hozamokat a jelentős költségnövekedés mellett a kimagasló értékesítési ár kompenzálta - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavaszi vöröshagyma területe megközelítőleg 10%-kal növekedett a tavalyi évhez képest, és ez várhatóan 2024-ben is növekedni fog. Itt az 50 t/ha körüli átlagtermés jó minőséggel párosult. A megtermelt mennyiség várhatóan december -január végéig fedezi a hazai igényeket. A jelenleg időszakosan túlkínálati piacon csendes kereskedelem jellemző. Összességében a hazai hagymatermő terület kis mértékben növekedett, de a hazai termés mennyisége a 2022-es évben tapasztalt volumen, azaz 70 ezer tonna körül alakul majd.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38