Megjött a friss előrejelzés a magyar földekről: ez most jót tett a növényeknek

Megjött a friss előrejelzés a magyar földekről: ez most jót tett a növényeknek

agrarszektor.hu
Az elmúlt egy hétben az Alföldön is sokfelé hullott jelentős mennyiségű eső, amiből a felszín közeli talajréteg telítődése mellett az alsóbb rétegekbe is jutott, országszerte jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése. A sok csapadék mellett továbbra is enyhébb maradt az idő az ilyenkor szokásosnál, így optimális körülmények között fejlődhetnek az őszi vetések. A következő napokban is többször számíthatunk esőkre, és bár november közepéhez képest enyhe marad az idő, de éjszakánként egyre többfelé csökken már fagypont alá a hőmérséklet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mögöttünk álló egy hétben - a megelőző két héthez hasonlóan - változékony, csapadékos, de az átlagosnál több fokkal melegebb időben volt részünk. Pénteken a Nyugat-Európában pusztító Ciaran viharciklon már jelentősen legyengült hidegfrontja okozott országszerte szeles, csapadékos időjárást, majd vasárnap egy újabb hidegfront hozott jelentős esőt. Hétfőn főként a déli és keleti országrészben voltak esők, záporok, de a Balaton térségében egy nyarat idéző szupercella is kialakult, melyből jégeső is esett. Kedd hajnalra az északi országrészt sokfelé sűrű köd borította, majd napközben egy újabb hidegfront húzódott fölénk, és keddről szerdára éjszaka valamint északkeleten még szerdán napközben is ismét sokfelé hullott számottevő mennyiségű eső - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat friss agrometeorológiai előrejelzéséből.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így az elmúlt egy hétben hazánk nagy részén 20-40 mm közötti mennyiség esett, az Alföld délkeleti részén mérhettünk ennél kissé kevesebbet, északkeleten pedig többet. Az elmúlt egy hónap csapadéka nagyrészt a mögöttünk álló három hétben hullott, az északi országrészben és délnyugaton több, mint 100 mm, a Tiszántúl déli harmadán azonban csak 20-50 mm. Ez utóbbi helyen kevesebb esett a sokéves átlagnál, míg előbbi tájakon sokfelé több, mint másfélszerese az ilyenkor szokásos mennyiségnek. Így északon, nyugaton és délnyugaton a talaj felső fél méteres rétege telítetté vált, míg az Alföldön ez főként a felső 20 cm-es rétegre jellemző, és arrafelé a fél méternél mélyebb rétegben még jelentős a nedvességhiány, de az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest sokat töltődött a talaj.

 

Az őszi betakarítási munkák már befejeződtek, az október végi csapadékos időjárás más csak rontott későn betakarításra került kukorica termésminőségén. Az őszi vetéseknek azonban igen jól jött az esős, de enyhe idő. A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot, a fejlődésében sokat jelentett már a szeptember végi eső is. Október első felében azonban sokfelé ismét kiszáradt a talaj, a búza vetéséhez valamint a csírázáshoz, keléshez igen jól jött a meleg mellett a csapadék. Az árpára már egyre többfelé jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig 1-3 leveles, többfelé 3-5 leveles állapotban van a vetés időpontjától függően.

A héten is marad a gyakran csapadékos időjárás fokozatosan tovább csökkenő hőmérsékletekkel. Péntek reggel egy hullámzó frontrendszer csapadéksávja éri el Magyarországot nyugat felől, így egyre többfelé elered az eső, bár keletre csak délután érkezik meg a csapadék. A Dunántúlon szombat délutánig, északkeleten vasárnap reggelig esős időre van kilátás. Utóbbi területeken 20-40 mm, míg az ország nagy részén 5-15 mm várható.

Ami pedig a jövő hetet illeti, hétfőn egy újabb frontrendszer éri el hazánkat, melyből eleinte északon, majd kedd reggelig délen is valószínű némi eső, zápor, majd szerdán este ismét egy frontrendszer érkezik északnyugat felől, és okoz majd egyelőre meglehetősen bizonytalan mennyiségű csapadékot. A hőmérséklet tovább közelíti az ilyenkor szokásos értékeket. Pénteken a keleti országrészben még 10-14 fok közé melegszik a levegő, majd szombattól 10 fok alatti maximum értékek lesznek jellemzőek, de a jövő kedden és szerdán az erős nyugatias szél hatására átmenetileg ismét nagy területen mérhetünk majd 10-15 fokot. A minimum értékek is tovább csökkennek, bár pénteken csak keleten, szombaton pedig egyáltalán nem várhatók fagyok, vasárnap és hétfőn reggel nagy területen hűl fagypont alá a levegő, de -5 foknál hidegebb nem valószínű. Keddtől az éjszakák is enyhülni kezdenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?