Fertőzött vetőmag okozhatott járványkitörtést Marokkóban

Fertőzött vetőmag okozhatott járványkitörtést Marokkóban

agrarszektor.hu
Ismét megjelent a ToBRFV vírus Marokkóban a paradicsomállományokban. A marokkói hatóságok szerint fertőzött vetőmag okozhatta a mostani járványkitörést - hatósági intézkedések következnek az érintett állományokban.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A marokkói növényorvosi kamara, az NPPO a közelmúltban tájékoztatta az európai ügynökség, az EPPO titkárságát az A2 listás ToBRFV vírus (paradicsom barna termésráncosodása, Jordán-vírus, tomato brown rugose fruit virus) belföldi állományokban történt észleléséről. A vírust először 2021 októberében észlelték Souss-Massa régióban, 2022 márciusában pedig Dakhla régióban. A 2022-2023-as termelési szezonban mintegy tíz észlelést igazoltak üvegházi paradicsomon. A mostani járványkitörés forrása fertőzött importált vetőmag - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Marokkóban a ToBRFV 2018 óta kiemelt karantén kórokozó, és észlelése esetén hatósági intézkedéseket vezetnek be. Ezek közé tartozik a fertőzött növények megsemmisítése, a gazdanövények termesztésének korlátozása és különböző higiéniai intézkedések alkalmazása. A ToBRFV kórokozó státuszát Marokkóban hivatalosan a “jelenlévő, korlátozott elterjedésű, hatósági ellenőrzés alatt álló” kategóriába helyezték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?