Fertőzött vetőmag okozhatott járványkitörtést Marokkóban

Fertőzött vetőmag okozhatott járványkitörtést Marokkóban

agrarszektor.hu
Ismét megjelent a ToBRFV vírus Marokkóban a paradicsomállományokban. A marokkói hatóságok szerint fertőzött vetőmag okozhatta a mostani járványkitörést - hatósági intézkedések következnek az érintett állományokban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A marokkói növényorvosi kamara, az NPPO a közelmúltban tájékoztatta az európai ügynökség, az EPPO titkárságát az A2 listás ToBRFV vírus (paradicsom barna termésráncosodása, Jordán-vírus, tomato brown rugose fruit virus) belföldi állományokban történt észleléséről. A vírust először 2021 októberében észlelték Souss-Massa régióban, 2022 márciusában pedig Dakhla régióban. A 2022-2023-as termelési szezonban mintegy tíz észlelést igazoltak üvegházi paradicsomon. A mostani járványkitörés forrása fertőzött importált vetőmag - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Marokkóban a ToBRFV 2018 óta kiemelt karantén kórokozó, és észlelése esetén hatósági intézkedéseket vezetnek be. Ezek közé tartozik a fertőzött növények megsemmisítése, a gazdanövények termesztésének korlátozása és különböző higiéniai intézkedések alkalmazása. A ToBRFV kórokozó státuszát Marokkóban hivatalosan a “jelenlévő, korlátozott elterjedésű, hatósági ellenőrzés alatt álló” kategóriába helyezték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02