Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.17. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.17. péntek

agrarszektor.hu
Erősen felhős vagy borult lesz az ég - derül ki az Agrárszektor pénteki (2023.11.17.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2023.11.17.) napon.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.11.17.) napon.

2023.11.17. péntek: Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Összességében többfelé várható időszakos eső, zápor, több helyen jelentős mennyiség eshet. A késő délutáni, esti óráktól a hegyvidéki tájakon halmazállapot-váltás is előfordulhat. A szél délelőttől északnyugatira fordul, a Tiszántúl kivételével többfelé megerősödik, a Dunántúlon nagy területen viharossá fokozódik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul. Késő este 1, 7 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás pénteken a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

A következő napon várható időjárás

2023.11.18 szombat: A keleti tájakon nagyrészt felhős marad az ég, és ott további eső, záporeső, helyenként hózápor is előfordulhat. Máshol felhőátvonulásokra számíthatunk többórás napsütéssel, csak néhol alakul ki záporos csapadék. Az északnyugati, északi szelet erős, főként a Dunántúlon és északkeleten viharos lökések kísérik. Kora délután 3, 9 fok valószínű.

Friss híreink:

Már nem a kukorica a magyar földek sztárja? Így taszíthatják le a trónjáról

Folyamatosan csökken a gabonafélék betakarított területe és termésmennyisége Magyarországon. A KSH adatai szerint, míg 2018-ban 2,36 millió hektár területről történt betakarítás, addig 2022-ben ez már csak 2,25 millió hektár volt, és a termésmennyiséget tekintve is zuhanás figyelhető meg, a 2018-as 14,93 millió tonnához képest 2022-ben már csak 9,07 millió tonnát sikerült betakarítani itthon. A kukorica 2022-es fekete éve egyértelműen ront a statisztikán, akkor ugyanis 816 643 hektárról, mindössze 2,78 millió tonna termény került betakarításra, ami azt is jelenti, hogy 1,67 millió tonna termés behozatalára volt szükség. A termésátlagokat se búzából, se napraforgóból, se repcéből nem sikerült növelni 2018 óta Magyarországon, azaz 2022-ig folyamatos csökkenés tapasztalható a fő szántóföldi növényeink mennyiségét illetően -tájékoztatta az Agrárszektort a KSH.

Itt az új kedvezmény a fiatal gazdáknak és az őstermelőknek

Egyedi elbírálás után idén első alkalommal féláron vásárolhatnak jegyet az őstermelők és a fiatal gazdák a november 29-én és 30-án megrendezendő Agrárszektor 2023 konferencián. A kétnapos rendezvényen fontos szakmai tudnivalókról, piaci trendekről értesülhetnek a résztvevők, és jó lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre, networkingre is. A kedvezményprogrammal a Portfolio Csoport célja az, hogy az őstermelők és a fiatal gazdák is élhessenek a kiemelt rendezvény nyújtotta lehetőségekkel.

Jövőre érjük el a mélypontot a magyar gépforgalmazó cég vezetője szerint

A jövő mezőgazdaságában kiemelt fontosságú lesz, hogy a gazdálkodók kevesebb emberrel, vagy gyorsabban tudják elvégezni a szükséges munkálatokat, ezért a gyártók egyre összetettebb, egyre nagyobb kapacitású gépeket hoznak létre – mondta el az Agrárszektornak Illés Zoltán, az Agrotec Magyarország Kft. ügyvezetője. A szakember beszélt arról is, hogy a precíziós átállást elősegítő pályázat kifutása, a tavalyi katasztrofális év, az idei alacsony terményárak és a kedvezőtlen kamatkörnyezet jelentősen visszavetette a magyar gazdák gépbeszerzési kedvét, de szó esett arról is, hogy az öntözésfejlesztés terén sem látszik jelentős előrelépés.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ilyen használt autót vehetsz ma 2-3 millió forint alatt: őrület, mi megy most a kereskedőknél

Az autóvásárlási hajlandóság jelenleg leginkább a 18-29 éves korosztályra jellemző, a korcsoport java része az 1-3 milliós kategóriában keresgél, sokan az első autójukat, friss jogosítvánnyal. Ennyi pénzért ma gyakorlatilag csak 13-15 éves modelleket találni a legnépszerűbb típusokból. A szakértők szerint talán jövő év elején lehet fordulatra számítani a használtpiacon. Az egyik nagy hirdetési portálnál összességében éves szinten 35 százalékos átlagos áremelkedést tapasztaltak a meghirdetett autók körében.

Terítéken Zala legkülönlegesebb levese: elfeledett magyar zöldség a titkos hozzávaló

Az ország délkeleti szegletében fekszik Zala vármegye: cikkünkben a térség izgalmas történelmi múltját és különleges helyi ételeit mutatjuk be. Tudtad, miért hívják gyakran még ma is „sötét Zalának”? Na és azt, hogyan éltek nagyszüleink idejében a göcsejiek, elzárva a külvilágtól? Milyen hagyományos tájételek jellemzik a vidéket, milyen különleges, ízgazdag alapanyagokat használnak kedvenc fogásaikhoz?

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?