Így lehet 80 ezernél többet kapni a búzáért

Így lehet 80 ezernél többet kapni a búzáért

Hosszú éveken keresztül uralkodó trend volt a búza piacán, hogy a takarmány- és a malmi minőség ára között nem volt érdemi különbség – ez azonban jelenleg megváltozni látszik. Az éveken át jellemző gyakorlat révén a malmi minőség visszaszorult, míg 15-20 éve akár a termés 70 százaléka is ebbe a kategóriába tartozott, mára pont fordítva van: mindössze 20-30 százalékot tesz ki. Nagy kérdés, hogy a malmi búzáért kapott jobb ár jelensége kitart-e jövőre is, az pedig még nagyobb, hogy a rutinból történő fajtaválasztás, a fémzárolt vetőmagok helyett a saját búza visszavetésének gyakorlata és az inputanyagokon való spórolás mellett hányan lesznek jövőre, akik ezzel a kategóriával tudnak megjelenni a piacon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem volt ez mindig így: míg korábban a magasabb hektáronkénti hozamok és csak kevésbé alacsony ár miatt a termelőknek jobban megérte lágybúzát termelni, most úgy tűnik, kicsit is jobb árakat csak minőségi terménnyel lehet kicsikarni a piacból – még akkor is, ha ez hektáronként kisebb mennyiséget jelent.

Tény, hogy az árváltozás másik oka, hogy az utóbbi hetekben a kényszerértékesítők elfogytak a piacról. Az elmúlt időszakban a termelőkhöz megérkeztek a támogatások, így sok esetben enyhült a likviditási igény, vagyis a gazdák nem akarják már mindenáron eladni a termést, hogy gyorsan pénzhez jussanak.

Tizedével kisebb vetésterület

Őszi búzából csaknem 973 ezer hektáron terveztek vetni, múlt hónap közepéig ebből 858 ezer hektáron történtek meg a munkák, igaz, azóta valamennyit növekedtek a tényleges vetésterületek. Őszi árpából egyébként 336 ezer hektár volt a gazdák vetési szándéka, november közepéig ebből 309 ezer hektárt vetettek el. A rozs esetében a 37600-ból 37300 hektárt vetettek és tritikáléból a 79500-ból 76700-at, vagyis november közepéig itt már jóval nagyobb arányban meg is valósultak a gazdák által tervezett munkák.

Összességében látható tehát, hogy az őszi búza esetében már a vetési szándék is kevesebb volt az előző szezonhoz képest, de az elvégzett munka még ezt is alulmúlta. Hasonló a helyzet az őszi árpa esetében is – mondta el az Agrárszektornak Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. Hozzátette: várható, hogy végül az őszi búza vetésterülete így is meghaladja a 900 ezer hektárt. Ezek természetesen még becsült adatok, a májusi területalapú támogatások kapcsán lehet pontosat mondani.

Sok marad raktáron

Az viszont már most látszik, hogy biztosan kevesebb lesz az őszi búza, mint az előző évben volt, amikor nagy területen, több mint egymillió hektáron vetettek a gazdák ebből a növényből. Ennek oka, hogy a 2022-es nagy aszály miatt a termelők egy jelentős része csalódott a kukoricában és a nagy nyári hősokkok előtt aratott, így kevesebb kockázatot hordozó búza mellett döntött. Az őszi árpa vetérsterülete kisebb mértékben, de szintén csökken.

A mostani csökkenés oka minden bizonnyal az alacsony árakban keresendő Pótsa Zsófia szerint. A főtitkár elmondta azt is, hogy bár a nyári hónapoktól kezdve havonta több százezer tonna búza került exportra, de így is viszonylag sok marad az országban.

Júliusban 166 ezer tonnát, augusztusban 295 ezer, szeptemberben pedig 363 ezer tonnát vittünk ki. Ezek nagyon jó számok. De ezzel együtt, úgy számoljuk, hogy minimum egy 2,8 millió tonnát el kellene adnunk, aminek nincs reális esélye. Most úgy látjuk, hogy nagyon magas lesz az átmenőkészlet.

Több ismérvnek is meg kell felelni

Annak a búzának, amely eléri a malmi minőséget, tehát sikér-, valamint fehérjetartalomban, esésszámban, hektoritersúlyban egyaránt megfelel a követelményeknek, annak az ára lényegesen magasabb, mint egy gyenge búzának. Sok szezonon keresztül nem tudott élesen elválni a két kategória ára, a takarmánybúza és az étkezési búza ára néhány ezer forint különbség volt. Most akár 10 ezer forint fölötti különbség is lehet egy jó, igazán jó minőségű és egy kommersz gyengébb minőségű tétel között.

Eközben általában a takarmány-, vagy a gyengébb minőségű búza 60 ezer forint körül árazódik – természetesen a tényleges árak sok szemponttól függnek. Ezzel a búza még így is lényegesen olcsóbb, mint az előző szezonban volt, és különösen az termelői szempontból, ha számításba vesszük a magas inputköltségeket is.

Az ugyanakkor mindenképpen figyelemreméltó fejlemény, hogy a korábbi évek gyakorlatával ellentétben, a búza minőségi kategóriái között lényeges árkülönbség figyelhető meg. Rontja az összképet viszont az, hogy a 2023-as aratáskor kiderült: csak a termés mintegy ötöde érte el a malmi minőséget.

Csak idehaza 1 millió tonnát meghaladó mennyiségben van igény a malmi minőségre, ezt a kategóriát pedig nagy mennyiségben keresik a német, lengyel és más európai vevők is. Fontos azonban, hogy a jó minőség minden ismérvének meg kell felelnie a termésnek, tehát a már említett esésszám, hektolitersúly is számít a magas fehérjetartalom mellett – hangsúlyozta Pótsa Zsófia.

Jobb árnál előkerülnek az eladók

Valóban van már 80 ezer forint feletti búza ár – erősítette meg lapunknak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke is. Hozzátette:

Az elnök egyetértett azzal, hogy a gazdáknak a jobb minőséget kell megcélozniuk, amelyben szerepe van a fajtaválasztásnak és a tápanyagellátásnak is.

Azt gondolom, hogy annak a gazdának, akinek megvannak az adottságai ahhoz, hogy 10 évből hozzávetőleg 7-szer minőségi búzát tud termelni, annak erre kell törekednie. Az ilyen termelők egy része így is gondolkodik

- fogalmazott.

Ez néhány gazdánál már a vetőmagvásárlás során is megmutatkozott, igaz, sok termelő erre nem fordított figyelmet ebben a szezonban az alacsony felvásárlási - és magas inputárak miatt. Akik azonban előrelátóak, igyekeznek áttérni a kommersz búzáról a minél jobb minőségre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?