Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.12.22. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.12.22. péntek

agrarszektor.hu
Elvékonyodik, szakadozik a felhőzet, és napközben hazánk nagyobb részén hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt - derül ki az Agrárszektor pénteki (2023.12.22.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2023.12.22.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.12.22.) napon.

2023.12.22. péntek: Elvékonyodik, szakadozik a felhőzet, és napközben hazánk nagyobb részén hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Elszórtan valószínű záporos csapadék. Halmazállapot-váltás elsősorban a magasabban fekvő északkeleti részeken fordulhat elő. A nyugatira, északnyugatira forduló szelet egyre nagyobb területen erős lökések kísérik, sőt napközben már több helyen viharossá fokozódik a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 6 és 11 fok között várható, de az északkeleti határszélen pár fokkal alacsonyabb értéket is mérhetünk. Késő estére 0 és +5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.
A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet.

A következő napon várható időjárás

2023.12.23 szombat: Jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Több helyen várható csapadék, délen, délnyugaton zömében eső, máshol eső, havas eső, havazás egyaránt előfordul. Az Észak-Dunántúlon jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. Sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati, nyugati szél. Délután általában 1, 9 fok várható, de délnyugaton melegebb lehet.

Friss híreink:

Magyarország elvesztette a csatát a rekord élelmiszerdrágulás ellen

Egyértelműen az élelmiszer-drágulás határozta meg leginkább az elmúlt közel két évben a lakosság gazdasági helyzetét, az áremelkedés ráadásul messze a legnagyobb Magyarországon volt egész Európát tekintve. A durva jelenségre számos szabályozói válasz született az árstoptól, majd a kötelező akciózástól kezdve az árfigyelőig, amelyek legfeljebb részleges eredményeket tudtak hozni az ágazati szereplők szerint. A piacidegen intézkedések ugyanakkor sok torzulást hoztak, felpörgött például az élelmiszerimport, amelynek eredményeként a magyar termékek ismét pozíciókat vesztettek. Az utóbbi időben az infláció, azon belül az élelmiszerdrágulás mértéke is csökken, érdemes ugyanakkor észben tartani, hogy az infláció csökkenése nem azt jelenti, hogy olcsóbb lesz az áru a boltokban, csak azt, hogy lassul a drágulás üteme. Ezt ráadásul lassíthatja az EPR-rendelet is, amely jelentős terhet ró a gyártókra, és félő, hogy a megnövekedett költségek ismét drágulást eredményeznek majd.

Eldurvult a helyzet a magyar állattartóknál: sokan már nem tudnak mit tenni

2023-ban az állattenyésztők kaptak hideget, meleget, így nem túlzás azt mondani, hogy egy rendkívül mozgalmas évet tudhatnak a hátuk mögött. Volt itt minden, a sertéspestistől kezdve a madárinfluenzán át, az ukrán importdömpingen keresztül. Bár úgy tűnt, hogy a koronavírus-járvány árnyékából már sikeresen ki tudtak lépni, a háború miatt újabb gondokat kaptak a nyakukba. A méhészet nehéz helyzete is végig kísérte az egész évet, ráadásul a rovarfehérje-mizéria is újra és újra felröppen, a klímaváltozás negatív hatásairól már nem is beszélve. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk 2023 legfontosabb és legnagyobb hatással bíró történéseit a hazai állattenyésztésben, valamint a támogatásokra is kitérünk.

Vége a málnának, nem elég a krumpli, de vannak jó hírek is

Összességében jól alakult a hazai zöldség-gyümölcs ágazat idei éve, de bizonyos problémák makacsul tartották magukat 2023-ban. Sok gondot okozott például a tavaszi fagy, továbbra is óriási probléma a munkaerőhiány, amely a klímaváltozással párosulva bizonyos kultúrák visszaszorulását eredményezi. További gond, hogy az árak idén itt sem alakultak a termelők számára kedvezően és esett a fogyasztás is. Összességében azonban a technológiailag felkészült szereplők még ma is sikeresen tudnak helytállni ebben az ágazatban.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Baljós hónapok várnak a magyar autópiacra: ezzel számoljon, aki 2024-ben új kocsit venne

Hiába csökkenek a kamatok, nyugodott meg a forintárfolyam, 2024-ben inkább áremelkedés várható az autópiacon, mintsem csökkenés vagy stagnálás - mondta a Pénzcentrumnak Gablini Gábor. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke kifejtette, ennek oka, hogy jövőre újabb közlekedésbiztonsági és egyéb technológiai fejlesztéseket követel meg az európai szabályozás, amelyek óhatatlanul megjelennek az árakban. Kiemelte, idén a hazai autópiac életben tartásához az árcsökkentés mellett - vagy annak rovására - komoly költségekkel járó finanszírozási akciókra is szükség volt: ezek nem tarthatók örökké, "de a vészhelyzetben lényegében csak ez működött". Lett is eredménye a komoly THM-csökkentéseknek, a második félévben magasan a várakozásokon felül teljesített az autófinanszírozás, előzetesen a szövetség "hibernációra" számított. Kifejtette, félő, hogy 2024-ben az autógyártók a magyar piac megsegítése helyett a jobban profitáló nyugati országokra fókuszálnak majd, de beszélgettünk az új e-autós támogatásról és a kínai márkák megjelenéséről is. Interjú.

Karácsonyra érik be ez az elfeledett, különleges gyümölcs: így készíts belőle lekvárt fillérekből

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a naspolya egyike a legfurcsább, Magyarországon is megtermő gyümölcsöknek: a naspolya szó szerint karácsonyra érik be, megjelenése extrémnek, már-már bizarrnak mondható, íze mézédes, húsa pedig rengeteg pektint tartalmaz. Mit jelent mindez? Hát azt, hogy kiváló lekváralapanyagra leltünk, sőt, még az ára is kedvező!

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?