Nagyot esett ennek a zöldségnek az ára Hollandiában, bajban a termelők

Nagyot esett ennek a zöldségnek az ára Hollandiában, bajban a termelők

agrarszektor.hu
Lassan már nincs hova zuhannia a holland és a spanyol uborka árának, miközben az exportot logisztikai problémák nehezítik. Magyarországon pedig az előző héten miért emelkedett az uborka ára a Budapesti Nagybani Piacon. Itt egyelőre csak importáru található, a magyar állományokat február közepe táján kezdik szedni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hollandia

Az év első napjaiban a pótlólagos megvilágítással termesztett üvegházi uborka ára Hollandiában még 85 cent/db (330 Ft/db; azaz 825 Ft/kg) felett volt, és innen még pár napig tovább emelkedett. Január 6-án azonban egy masszív áresés indult el, ami még február 7-én is tart, jelenleg az átlagár 60 cent (230 Ft/db; 575 Ft/kg) körül alakul a BelOrta árverési csarnokban. Ez messze elmarad az előző években tapasztalt árszinttől - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország

Almería körzetében január elején még 1,5 euró/kg (580 Ft/kg) magasságában járt a kígyóuborka ára, és a holland trendhez hasonlóan innen kezdett meredek zuhanásba január közepéig, amikor 90 cent/kg (350 Ft/kg) körül stabilizálódni látszott, de február elején 75 centig (290 Ft/kg) zuhant. Ez csaknem 20%-kal alacsonyabb árszint, mint az előző évben úgy, hogy a termelt mennyiségben gyakorlatilag semmi különbség sincs.

Magyarország

A február elején bekövetkezett spanyol és holland áresésre magyarázatul szolgálhat, hogy az Európa több országában, ráadásul a kulcspiacokra vezető útvonalakon egyre újabb és újabb gazdatüntetések törtek ki, ami a kamionok megállításával, ritkán felborogatásával járt (különösen Franciaországban, a Németország felé vezető útvonalakon). Ezért a nagykereskedők sem szívesen vásárolnak most a spot piacon, inkább kivárnak. Ez a logisztikai probléma magyarázza azt is, hogy Magyarországon az előző héten miért emelkedett az uborka ára a Budapesti Nagybani Piacon. Itt egyelőre csak importáru található, a magyar állományokat február közepe táján kezdik szedni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?