Aggasztó hírek érkeztek a magyar erdőkről: ebből még nagy baj lehet

Aggasztó hírek érkeztek a magyar erdőkről: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu
Az NFK által működtetett Erdészeti Mérő és Megfigyelő Rendszer 2023-ban az erdők állapotának némi javulását mutatta, köszönhetően a kedvezőbb, lényegesen csapadékosabb időjárásnak. Az adatok azonban továbbra is az elmúlt tíz év romló egészségi állapot trendjét tükrözik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az NFK nyilvánosságra hozta a jelentését a hazai erdők 2023-as egészségi állapotáról. Ebből kiderült, hogy a 2022-es extrém aszályt követő csapadékos tavalyi év visszahelyezte a magyar erdők egészségi állapotának jellemzőit az elmúlt évtized trendvonalára. A romló tendencia megfordításához azonban több éven keresztül lenne szükség az erdők számára kedvező, csapadékban gazdag időjárásra - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az erdők egészségiállapot-felmérését a Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztályának munkatársai a 16×16 km-es Erdővédelmi Hálózat (EVH I. szint) alapján készítették el. Az Erdészeti Mérő- és Megfigyelő Rendszer részét képező EVH 1988 óta szolgáltat éves adatokat a hazai erdők egészségi állapotáról, a megfigyelt abiotikus és biotikus károkról, azoknak idő- és térbeli változásairól.

Az éves jelentés ezekről a folyamatokról többféle szempontból is átfogó képet nyújt. Csoportosítja az erdőkárokat károsított rész szerint (levélkárok, törzs- és gyökfőkárok), valamint számba veszi a főbb károkozókat is (rovarok, gombák, vad, abiotikus károk stb.). A főbb fafajcsoportok egészségi állapota szintén bemutatásra kerül. A jelentés mindezeket az eredményeket tágabb idő- és térbeli kontextusba helyezve is értékeli.

Bár a 2022. évi aszály után 2023-ban sok pozitív változás történt, hosszú távon az erdőkárok mértéke és kiterjedése egyre inkább növekvő trendet mutat, néhány faj esetében ugrásszerű romlás volt megfigyelhető. Különösen aggasztó a tölgyfajok évek óta tartó folyamatos egészségromlása - a mintapontokon egészséges kocsánytalan tölgy gyakorlatilag már nem volt található. Az akácok, valamint a vizsgált évek átlaga szerint az egészségesebb fafajok közé sorolt gyertyánok állapota közelített ugyan az aszály előtti értékekhez, de szintén elmaradt a sokéves átlagtól. A legfontosabb károkozók továbbra is a rovarok és a gombák, illetve az abiotikus tényezők - azon belül is elsősorban a forróság, szárazság. A teljes jelentés az alábbi linkről tölthető le.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?