Elképesztő felfedezést tettek a kutatók ezzel a zöldséggel kapcsolatban

Elképesztő felfedezést tettek a kutatók ezzel a zöldséggel kapcsolatban

agrarszektor.hu
Bár sokan nem szeretik, a brokkoli mégis a legegészségesebb zöldségfélék közé tartozik. Ráadásul egy friss kutatás kiderítette, hogy egy olyan anyagot is tartalmaz, amely több kritikus egészségügyi probléma megelőzésében is közrejátszhat.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Egy friss kutatás szerint a brokkoli nemcsak nagyon egészséges, de kritikus egészségügyi problémák megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy a benne lévő szulforafán több súlyos betegség, köztük a rák és a stroke kialakulásának kockázatát is képes lehet csökkenteni - írta meg az Infostart a hvg.hu értesülései alapján. A Sydney Egyetem kutatói nemrég 23, a növényekben gyakran előforduló vegyületen végeztek laboratóriumi vizsgálatot, hogy kiderüljön, azok mennyire kötődnek a vérlemezkékhez.

A kutatók arra jutottak, hogy a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségekben, például a karfiolban és a brokkoliban előforduló anyag, a szulforafán (SFN) véralvadásgátló hatással rendelkezik. A vegyület egy ideje már kiemelt figyelmet kap tudományos körökben a rák megelőzésében, valamint a koleszterinszint csökkentésében betöltött szerepe miatt. Az SFN molekuláris szintű hatásának alapos elemzése most kimutatta, hogy képes lassítani a vérlemezkék csomósodását is és gátolni a vérrögképződést egy meghatározott fehérje aktivitásának módosítása révén.

A szakemberek szerint emiatt akár megelőző szerként is használható olyan embereknél, akiknél magas a stroke kialakulásának kockázata. A vizsgálat eredményét az ACS Central Science című tudományos lapban publikálták.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?