Ijesztő jelentés látott napvilágot az időjárásról: ennek nem lesz jó vége

Ijesztő jelentés látott napvilágot az időjárásról: ennek nem lesz jó vége

agrarszektor.hu
Egyre aggasztóbb méreteket ölt az óceánok melegedése, a gleccserek zsugorodása és az antarktiszi jégtakaró olvadása, ezért a Meteorológiai Világszervezet (WMO) már vörös riasztást is adott ki. A genfi jelentés szerint a 2023-as év a legmelegebb esztendő volt 174 éve, vagyis a mérések kezdete óta. A szakértő szerint mostanra már Magyarországon is nyilvánvalóvá vált, hogy nagy a baj a klímaváltozással.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A globális felmelegedés ebben a tempóban hamarosan visszafordíthatatlan lesz. Erről Simon Gergő, a HungaroMet előrejelzési osztályvezetője beszélt, aki szerint mostanra a felszíni hőmérséklet mintegy 1,45 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodási szintet, vagyis nagyon közel jár a világ a párizsi egyezményben megállapított másfél fokos határhoz. Mint ismeretes, ez az az elméleti határ, ahonnan már nagyon nehéz lesz visszafordulni - olvasható az Infostart oldalán. A meteorológus kiemelte, hogy a WMO most nyilvánosságra hozott jelentése alátámasztja, hogy „nagyon rossz felé haladunk és elég nagy a baj”.

A globális felmelegedés sok káros következménnyel jár - folytatta a szakértő, aki arra is rámutatott, hogy a tengerszint is emelkedik, illetve a tengerhőmérséklet, ami szoros összefüggésben áll azzal, hogy felerősödnek például a mediterán ciklonok, amelyek Európában is jócskán okoznak károkat, pusztításokat. De nemcsak felerősödnek, hanem a gyakoriságuk száma is növekszik a hevesebb időjárási eseményeknek.

Simon Gergő szerint Magyarországon is szélsőséges időjárási eseményekre kell számítani 2024-ben. Példaként említette az elmúlt telet, ami - figyelembe véve az utóbbi éveket - szépen beleillik abba a sorba, hogy tulajdonképpen már nem lehet olyan klasszikus értelemben vett télről beszélni, amilyenek 20-30 évvel ezelőtt voltak. Az idei február pedig tényleg minden várakozást felülmúlt, miután a főváros térségében nem volt olyan nap, amikor az átlag alatt lettünk volna - fogalmazott a HungaroMet munkatársa.

Ez a február gyakorlatilag egy márciusnak, kora áprilisnak illett be

- jelentette ki Simon Gergő.

A Meteorológiai Világszervezet új jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy az Atlanti-óceán északi részén 2023-ban 3 Celsius-fokkal melegebb volt a víz az átlagosnál. A jelentés kitért arra is, hogy a hőmérséklet emelkedése miatt az Adriai-tengeren 50 új faj terjedt el, ami veszélyezteti az őshonos halállományt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?