Áramlik az import burgonya Európába: nem is hinnéd, honnan jön a java

Áramlik az import burgonya Európába: nem is hinnéd, honnan jön a java

agrarszektor.hu
Az egyiptomi font erőteljes leértékelődése és a Bab-el-Mandeb szorosban kialakult veszélyes helyzet miatt az egyiptomi burgonya egyre nagyobb mennyiségben érkezik Európába. Pedig Egyiptom a világ 5 legfontosabb burgonyaexportőr országának egyike, amely számos országba exportál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EastFruit elemzőinek értesülései szerint az egyiptomi font gyors leértékelődése érzékelhető hatással lehet az európai burgonyapiacokra (és a citrusfélék piacára is). Az egyiptomi kormány március 6-án úgy döntött, hogy szabad árfolyamúvá teszi a nemzeti valutát, ami azzal járt, hogy az USA dollár árfolyama az egyiptomi fonttal szemben egyetlen nap alatt 61%-ot erősödött. Megjegyzendő, hogy az előző két évben az egyiptomi fizetőeszköz árfolyama a korábbi szint harmadára gyengült - írta meg a FruitVeB.

Egyiptom a világ 5 legfontosabb burgonyaexportőr országának egyike, fő piacaik közé Oroszország, az Európai Unió, az Egyesült Arab Emírségek, Libanon, Irak, Kuvait és Szíria tartozik, de szállítanak jóval messzebbre, például Indonéziába. Azonban a Bab-el-Mandeb szorosban kialakult ingatag helyzet miatt az utóbbi időben az egyiptomi exportőrök jóval szívesebben választottak európai desztinációkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?