Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.21. vasárnap

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.21. vasárnap

agrarszektor.hu
A kezdeti naposabb időt követően egyre több felhő lesz felettünk, de legalább pár órára szinte mindenhol, a Nyugat-Dunántúlon viszont több órára kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2024.04.21.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2024.04.21.) napon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2024.04.21.) napon.

2024.04.21. vasárnap: A kezdeti naposabb időt követően egyre több felhő lesz felettünk, de legalább pár órára szinte mindenhol, a Nyugat-Dunántúlon viszont több órára kisüt a nap. Ott lesz a legkisebb a csapadék esélye, másutt elszórtan - nagyobb számban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában - valószínű zápor, néhol zivatar. Záporoktól, zivataroktól függetlenül a Dunántúlon és az északkeleti tájakon is megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul, északnyugaton lesz a leghűvösebb idő. Késő estére 4 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

A következő napon várható időjárás

2024.04.22 hétfő: Napközben elvékonyodik, szakadozik a felhőzet, és sok gomolyfelhő mellett az ország legnagyobb részén legalább néhány órára kisüt a nap, a keleti, északkeleti harmadban maradhat borult az ég. A Duna vonalában és attól keletre elszórtan valószínű kisebb eső, zápor, majd a nap második felétől csökken a csapadékhajlam. Délelőttig a Nyugat-Dunántúlon néhol még megerősödik az északi, északkeleti szél, később mérséklődik a légmozgás. A délutáni órákban 9, 14 fok várható.

Friss híreink:

Sokaknak van gyümölcsfájuk a kertben, de erre nem figyelnek: itt hibáznak

Idén talán szerencsésebbek a gyümölcsfák tulajdonosai, mert annak ellenére, hogy a virágzás korábbra tevődött, mégis jóval kevesebb olyan tavaszi fagyos éjszaka volt - és várhatóan már nem is lesz több, ami virágzásban érte volna a fákat, így megritkítva a termést. Az, hogy egy adott fa mennyi virágot hoz egy évben, sok tényezőtől függ, még a faj és fajtatulajdonságokon kívül is. Ha előző évben keveset termett a fa akkor a következőben a növény alapvetően több termésre készül. De a gyümölcsfák esetén jellemzőek a „kihagyó évek”, amikor minden kedvező körülmény ellenére a növény kicsit pihen, és kevesebb termést hoz.

Már a haltermelésbe is jönnek a vendégmunkások?

Hiába kedveznek az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek a haltermelésnek idén, az ágazat korábbi problémái makacsul jelen vannak továbbra is. Az alacsony támogatottság és az elmaradó fejlesztések mellett a fogyasztáscsökkenés és a krónikus munkaerőhiány jelenti a legnagyobb problémát. Utóbbira a vendégmunkások toborzása lehetne a megoldás, amely mindeddig nem volt jellemző a haltermelő szereplőkre, de várhatóan az ágazat hamarosan belátja, hogy külföldi munkaerő nélkül nem lesz, aki dolgozzon a szektorban.

Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így lehet most traktort vezetni itthon

Bár vannak olyan térségek, ahol már befejezték a munkát, azért országszerte még nagyban zajlik a tavaszi vetés. Emiatt azonban a megszokottnál nagyobb számban vesznek részt a közúti járműforgalomban a mezőgazdasági munkagépek és vontatók. Ezeknek a lassú járműveknek a felbukkanása az utakon ugyan sok autós számára jelenthet bosszúságot, de valahogyan ezeknek a gépeknek is el kell jutniuk egyik pontból a másikba, akár a telephely és a szántóföld, akár két, egymástól messzebb levő földterület viszonylatában.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Kegyetlen nyár vár a magyar kertesház-tulajokra: százeres, de milliós kiadás is lehet a móka vége

Bár április közepére jócskán lehűlt az idő, a hónap első fele sokszor gyakorlatilag a nyárba hajlott. Ha a hideg után májusban ugyanez fog történni, akkor egyre többen kezdik majd el a grillszezont is Magyarországon. Nem árt azonban figyelni, rossz készüléket ugyanis könnyebb vásárolni, mint jót. És hogyha az első sütési élmények mind csalódással telnek, hamar elpártolnak az emberek a szabadban sütéstől. De milyen is a jó készülék? Mennyire fontos a hús minősége? Gázgrill, gömbgrill, offset smoker vagy esetleg Hibatchi grill? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, és az árakat is az idei szezonra nézve.

Felejtsd el a trappistát: ez a 7 legegészségesebb sajt most a boltokban

A sajt egy közkedvelt alapanyag a konyhákban. Különféle gyártási folyamataival, összetett ízeivel és szórakoztató textúráival számos recept sztárja, és jó okkal. De nem minden sajt egyforma, ha az egészségről van szó, ugyanis nem mindegy, hogy mennyi az egyes termékek kalória-, telített zsír- és nátriumtartalma. Vajon, melyik lehet a legegészségesebb sajt? Ennek jártunk most utána.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?