2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

agrarszektor.hu
Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.05.17.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.05.17.) napon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.05.17.) napon.

2024.05.17. péntek: Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék. A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan csapadékos északkeleti tájakon 15 és 20, másutt 21 és 27 fok között várható. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet.

A következő napon várható időjárás

2024.05.18 szombat: Gomolyfelhős, napos idő várható és az ország északi felén helyenként fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. A délnyugati szél helyenként megélénkül. A délutáni órákban 23, 28 fok várható.

Friss híreink:

Jönnek a vendégmunkások a magyar élelmiszeriparba? Alig van munkaerő itthon

A mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari szektorokban jelentős nehézséget okoz a munkaerő előteremtése, valamint a különböző foglalkoztatási nehézségek. 2020-ban készült a NAIK és az Agrárkutató Intézet gondozásában egy beszámoló, „Az agrár munkaerőpiaci barométer felmérés adatainak részletes, szakágazatok szerinti elemzése” címen, 2022-ben pedig egy szakágazati kiadvány, „Foglalkoztatáspolitikai kihívások a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban” címmel. Ezekben az írásokban arra mutatnak rá, hogy több oka is van a foglalkoztatási nehézségeknek Magyarországon - mondta az Agrárszektornak Dr. Kántor Gyöngyi, a Master Good cégcsoport HR igazgatója, aki május 22-én a Portfolio AgroFood 2024 konferencián kerekasztal-beszélgetés keretein belül is beszél a témáról.

2025 sem lesz sétagalopp a magyar termelőknek: ez várhat rájuk

2025-ben a magyar gazdáknak mind az orosz-ukrán háború piaci hatásaival, mind pedig a magas inputárakkal meg kell majd küzdeni, ezért az ellenállóképesség és a minőségi fejlődésre való nyitottság elengedhetetlen - mondta az Agrárszektornak Dr. Petri Bernadett a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezetője, a közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, aki az AgroFuture 2024 konferencia egyik előadója is lesz. Hozzátette, a közvetlen uniós források lehívása kapcsán a termelőknek egy európai versenyben kell megmérettetniük magukat, amely során tervezési, és adminisztratív akadályokkal is szembe kell nézniük, ám a miniszteri biztos szerint jelenleg azért nehéz boldogulniuk a gazdáknak hazánkban, mert még nem terjedt el az ezen forrásokra való pályázás módszertana.

Agrofood, Agrofuture: egy hét múlva hiánypótló agrárkonferenciák Kecskeméten

AgroFood és AgroFuture névvel két új agrárkonferenciát rendez meg az idén a Portfolio Csoport, amely mindkét esetben hiánypótló rendezvényekkel lép a piacra. A május 22-i AgroFood Konferencia az élelmiszeripart érintő legfontosabb témákat, a május 23-i AgroFuture Konferencia pedig az agrárgazdaság legaktuálisabb fenntarthatósági és innovációs kérdéseit tűzi napirendre tematikus összeállításokban.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Nem álom az olcsó balatoni nyaralás: így ússzák meg tized áron a szállást 2024-ben az élelmesek

Egy négytagú család akár már éjszakánként 10 ezer forintért is megszállhat a Balaton partján, kicsit több pénzért közvetlenül a vízparton. Persze ehhez vinni kell a saját felszerelés, sátrat, gumimatracot. Reneszánszát éli a kempingezés - ezt a Magyar Kempingszövetség elnöke is megerősítette, egyre népszerűbb ez a szállásforma, és várhatóan a hazai létesítmények is lekövetik azt a fejlődést, azaz egyre jobb körülményekkel várják a vendégeket. A központi támogatásokból egyelőre még nem részesültek, de asztalon a javaslat, nagyon várják a jogszabályi változásokat. 

Ilyet nem veszel a boltban: mutatjuk, hogyan készíts különleges szörpöt, lekvárt eperből

Májusban már javában dübörög az eperszezon, és habár évek óta közfelháborodás tárgyát képezi, hogy kedvenc tavaszi gyümölcsünk mennyire megdrágult, mégis képtelenek vagyunk róla lemondani. 2024-ben egyre népszerűbbek a „szedd magad” kezdeményezések, ráadásul sokan inkább maguknak termesztik a kertben vagy akár az erkélyen – még az utóbbi esetben is előfordulhat, hogy annyi eprünk terem, amit jóformán nem is tudunk hová tenni. Aggodalomra azonban semmi ok: az eper az egyik legkiválóbb befőzőgyümölcs, amit számtalan úton-módon lehet hasznosítani.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31