Elképesztő: ki nem találnád, mire vettek rá egy dohánynövényt a kutatók

Elképesztő: ki nem találnád, mire vettek rá egy dohánynövényt a kutatók

agrarszektor.hu
Amerikai kutatók rájöttek, a növények képesek lehetnek eredetű tápanyagokat termelni. Egy kísérlet során tudósok el tudták érni, hogy egy dohányféle állati gének segítségével kreatint, karnozint és taurint állítson elő. A most felfedezett új módszert később az ehető növényeknél is alkalmazható lehet majd.

Extra Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Bár fontos, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon az ember, de akadnak olyan tápanyagok, melyeket elsősorban húsfogyasztással lehet bevinni a szervezetbe. Ezért lényeges, hogy amerikai vegyészek új módszerével sikerült növényeket rávenni arra, hogy állati gének segítségével kreatint, karnozint és taurint állítsanak elő - olvasható a HVG.hu oldalán. A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban bemutatott kísérlet során a nicotiana benthamianán, a dohány közeli rokonába a tudósok egy speciális baktérium segítségével olyan géneket ültettek át, melyek számos, növényekre nem jellemző aminosavfehérje-szintéziséhez szükségesek. A kísérleti növény így olyan enzimekkel bővült, melyek segítségével már kreatint, a karnozint és a taurint is termelhetett.

A tudósok ilyen módon létrehoztak például egy speciális, peptidkomponenseket tartalmazó salátát, ami gátolja a csontritkulást. A szakértők szerint a különböző gének bevitele trükkös lehet, mert ezek lassíthatják a növény anyagcseréjét, ezzel megváltoztatva a kívánt végeredményt. A kutatás eredményei biztatóak, később ezzel a módszerrel zöldségeket és gyümölcsöket is rábírhatnak arra, hogy összetett-, eddig csak állatokban fellelhető tápanyagokat termeljenek. De más ehető növények esetén is lehetne alkalmazni, hogy azok fenntartható módon, bioüzemként működhessenek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?