Durva, miért termelik sokan ezeket a növényeket: ők már tudják a titkot

Durva, miért termelik sokan ezeket a növényeket: ők már tudják a titkot

Nagy Z. Róbert
A klorofill, a növények zöld színét adó pigment, nem csupán a fotoszintézis alapvető eleme, hanem egyre nagyobb szerepet játszik számos iparágban is. A kozmetikumoktól az élelmiszereken át a gyógyászatig széleskörűen alkalmazzák, miközben az emberi egészségre gyakorolt jótékony hatásai is egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A klorofill és annak származékai, különösen a klorofillin (egy vízoldékony származék) számos ipari területen értékes adalékanyagok és alapanyagok, például az élelmiszeriparban és az italgyártásban. A klorofill (E140) és a klorofillin (E141) természetes zöld színezőanyagként szolgálnak. Használják édességekben, tésztákban, üdítőitalokban, tejtermékekben (pl. pisztácia ízű joghurt), szószokban és sok más feldolgozott élelmiszerben, ahol természetesebb zöld árnyalatot szeretnének elérni a mesterséges színezékek helyett. Étrend-kiegészítőkként is kaphatók a kereskedelemben. Gyakran „folyékony klorofill” vagy „klorofillin kapszula” formájában, a feltételezett egészségügyi előnyei miatt.

Kozmetikai ipar is felhasználja

Természetes színezékként jelen van szappanokban, krémekben, fogkrémekben és sminktermékekben (pl. zöld korrektor krémek). Egyes termékekben, különösen a dezodorokban és szájvizekben a klorofillt szagtalanító tulajdonságai miatt használják. Segíthet semlegesíteni a kellemetlen szájszagot és testszagot. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt bekerülhet bőrápoló készítményekbe, amelyek célja a bőr tisztítása, nyugtatása és regenerálása. A múltban és bizonyos mértékben ma is használják helyileg sebkezelő kenőcsökben, mivel elősegítheti a szövetek regenerálódását és csökkentheti a gyulladást.

Klorofill, ipari méretekben

A klorofill ipari mennyiségű kinyerése jellemzően zöld növényi anyagokból történik. A leggyakoribb források egyike a lucerna a magas klorofilltartalma és könnyű hozzáférhetősége miatt. A Spirulina és Chlorella édesvízi algák is rendkívül gazdagok klorofillban, és népszerű forrásai a koncentrált klorofill-kivonatoknak, különösen az étrend-kiegészítő iparban. A búzafű, árpa fű és más hasonló növények is felhasználhatók alapanyagként. Bár kisebb arányban, de a spenót és más levélzöldségek is tartalmaznak klorofillt, és a feldolgozás melléktermékeként is kinyerhető belőlük. Illetve a hajdinát is gyakran termesztik a klorofill kinyerése céljából. A klorofill zsíroldékony, ezért a kinyerési eljárásokhoz elsőként a friss növényi anyagot betakarítják, tisztítják és aprítják.

Ezt követi az oldószeres extrakció. A leggyakoribb módszer a szerves oldószerek, például aceton, etanol vagy hexán alkalmazása. Az oldószer kioldja a klorofillt a növényi anyagból. Az extrakció után az oldatot szűrik a növényi törmelékek eltávolítása miatt. Ezután további tisztítási lépések következhetnek a szennyeződések eltávolítására. Ezt követően az oldószert elpárologtatják, így egy koncentrált klorofillolajat vagy pasztát kapnak. Ha vízoldható klorofillint akarnak előállítani, a klorofillt lúgos réz-szulfáttal kezelik. Ez a folyamat kicseréli a magnéziumot a klorofill molekula központjában rézre, és vízoldhatóvá teszi azt, stabilabbá és élénkebb zölddé téve a színt.

Ezért egészséges a klorofill fogyasztása

Bár a klorofill emberi szervezetre gyakorolt hatásai még kutatás tárgyát képezik, számos előnyt tulajdonítanak neki. A klorofill erős antioxidáns, amely segíthet semlegesíteni a szabadgyököket a szervezetben. Ezáltal hozzájárulhat a sejtek védelméhez az oxidatív stressz okozta károsodástól, ami számos krónikus betegség (pl. rák, szívbetegségek, öregedés) kialakulásához hozzájárulhat. Egyes elméletek szerint a klorofill segíthet megkötni a méreganyagokat és nehézfémeket (pl. higany), elősegítve azok kiürülését a szervezetből. Kutatások folynak aflatoxin-expozíció (penészgomba által termelt méreganyag) elleni védőhatásáról is.

A klorofill molekuláris szerkezete rendkívül hasonló a hemoglobinhoz, a vörösvértestek oxigénszállító molekulájához, azzal a különbséggel, hogy a klorofill központi ionja magnézium, míg a hemoglobiné vas. Ez a hasonlóság vezetett ahhoz az elmélethez, hogy a klorofill támogathatja a vérképzést és az oxigénszállítást, bár ezt még további humán vizsgálatoknak kell alátámasztaniuk. Ahogy az ipari felhasználásnál is említettük, a klorofill segíthet semlegesíteni a kellemetlen testszagot és szájszagot. Ez a hatás valószínűleg a baktériumok szaporodásának gátlásával és a szagmolekulák megkötésével magyarázható. Bár a klorofill számos ígéretes egészségügyi előnnyel rendelkezik, fontos megjegyezni, hogy a legtöbb kutatás még korai szakaszban van, vagy in vitro (laboratóriumi körülmények között) és állatkísérletekben történt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. augusztus 14. 18:04