Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.
A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
A klorofill és annak származékai, különösen a klorofillin (egy vízoldékony származék) számos ipari területen értékes adalékanyagok és alapanyagok, például az élelmiszeriparban és az italgyártásban. A klorofill (E140) és a klorofillin (E141) természetes zöld színezőanyagként szolgálnak. Használják édességekben, tésztákban, üdítőitalokban, tejtermékekben (pl. pisztácia ízű joghurt), szószokban és sok más feldolgozott élelmiszerben, ahol természetesebb zöld árnyalatot szeretnének elérni a mesterséges színezékek helyett. Étrend-kiegészítőkként is kaphatók a kereskedelemben. Gyakran „folyékony klorofill” vagy „klorofillin kapszula” formájában, a feltételezett egészségügyi előnyei miatt.
Kozmetikai ipar is felhasználja
Természetes színezékként jelen van szappanokban, krémekben, fogkrémekben és sminktermékekben (pl. zöld korrektor krémek). Egyes termékekben, különösen a dezodorokban és szájvizekben a klorofillt szagtalanító tulajdonságai miatt használják. Segíthet semlegesíteni a kellemetlen szájszagot és testszagot. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt bekerülhet bőrápoló készítményekbe, amelyek célja a bőr tisztítása, nyugtatása és regenerálása. A múltban és bizonyos mértékben ma is használják helyileg sebkezelő kenőcsökben, mivel elősegítheti a szövetek regenerálódását és csökkentheti a gyulladást.
Kísérleti jelleggel, vagy kiegészítő terápiaként vizsgálják méregtelenítő, antioxidáns és esetleges rákellenes hatásait. Például kemoterápia okozta mellékhatások enyhítésére is alkalmazzák. Állati takarmányokhoz is adagolják, hogy javítsák az állatok emésztését és általános egészségi állapotát.
Klorofill, ipari méretekben
A klorofill ipari mennyiségű kinyerése jellemzően zöld növényi anyagokból történik. A leggyakoribb források egyike a lucerna a magas klorofilltartalma és könnyű hozzáférhetősége miatt. A Spirulina és Chlorella édesvízi algák is rendkívül gazdagok klorofillban, és népszerű forrásai a koncentrált klorofill-kivonatoknak, különösen az étrend-kiegészítő iparban. A búzafű, árpa fű és más hasonló növények is felhasználhatók alapanyagként. Bár kisebb arányban, de a spenót és más levélzöldségek is tartalmaznak klorofillt, és a feldolgozás melléktermékeként is kinyerhető belőlük. Illetve a hajdinát is gyakran termesztik a klorofill kinyerése céljából. A klorofill zsíroldékony, ezért a kinyerési eljárásokhoz elsőként a friss növényi anyagot betakarítják, tisztítják és aprítják.
Ezt követi az oldószeres extrakció. A leggyakoribb módszer a szerves oldószerek, például aceton, etanol vagy hexán alkalmazása. Az oldószer kioldja a klorofillt a növényi anyagból. Az extrakció után az oldatot szűrik a növényi törmelékek eltávolítása miatt. Ezután további tisztítási lépések következhetnek a szennyeződések eltávolítására. Ezt követően az oldószert elpárologtatják, így egy koncentrált klorofillolajat vagy pasztát kapnak. Ha vízoldható klorofillint akarnak előállítani, a klorofillt lúgos réz-szulfáttal kezelik. Ez a folyamat kicseréli a magnéziumot a klorofill molekula központjában rézre, és vízoldhatóvá teszi azt, stabilabbá és élénkebb zölddé téve a színt.
Ezért egészséges a klorofill fogyasztása
Bár a klorofill emberi szervezetre gyakorolt hatásai még kutatás tárgyát képezik, számos előnyt tulajdonítanak neki. A klorofill erős antioxidáns, amely segíthet semlegesíteni a szabadgyököket a szervezetben. Ezáltal hozzájárulhat a sejtek védelméhez az oxidatív stressz okozta károsodástól, ami számos krónikus betegség (pl. rák, szívbetegségek, öregedés) kialakulásához hozzájárulhat. Egyes elméletek szerint a klorofill segíthet megkötni a méreganyagokat és nehézfémeket (pl. higany), elősegítve azok kiürülését a szervezetből. Kutatások folynak aflatoxin-expozíció (penészgomba által termelt méreganyag) elleni védőhatásáról is.
A klorofill molekuláris szerkezete rendkívül hasonló a hemoglobinhoz, a vörösvértestek oxigénszállító molekulájához, azzal a különbséggel, hogy a klorofill központi ionja magnézium, míg a hemoglobiné vas. Ez a hasonlóság vezetett ahhoz az elmélethez, hogy a klorofill támogathatja a vérképzést és az oxigénszállítást, bár ezt még további humán vizsgálatoknak kell alátámasztaniuk. Ahogy az ipari felhasználásnál is említettük, a klorofill segíthet semlegesíteni a kellemetlen testszagot és szájszagot. Ez a hatás valószínűleg a baktériumok szaporodásának gátlásával és a szagmolekulák megkötésével magyarázható. Bár a klorofill számos ígéretes egészségügyi előnnyel rendelkezik, fontos megjegyezni, hogy a legtöbb kutatás még korai szakaszban van, vagy in vitro (laboratóriumi körülmények között) és állatkísérletekben történt.
Az emberi szervezetre gyakorolt pontos hatásainak és optimális dózisainak meghatározásához további, nagyszabású humán klinikai vizsgálatokra van szükség. Mindig ajánlott konzultálni orvossal vagy dietetikussal, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt elkezdenénk szedni. A klorofill tehát nem csupán a növényvilág alappillére, hanem egy rendkívül sokoldalú vegyület, amelynek ipari és egészségügyi célterülete is messze túlmutat a puszta zöld színen.