2019. június 20. csütörtök Rafael

Hírek - Növény

A termés negyede-ötöde veszett oda a tavaszi aszályban

A jelek szerint Európa többi országa is csapadékhiánnyal küzdött a júniusi esők érkezéséig, ami mély nyomokat hagyott a termésátlagokon. Mostanra biztosnak látszik, hogy a nyári betakarítású kultúrák 10-25 százalékos terméskiesést szenvedtek el az aszályban.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Észak- és Kelet-Németországban, Lengyelországban és Dániában is kifejezett aszály sújtotta a mezőgazdaságot. A dán agrárkutatási centrum (SEGES) adatai szerint egyes országrészekben két hónapja nem láttak említésre méltó esőt. Ennek következtében a kalászosok és a repce 25 százalékos terméskiesést szevedhetnek el. Az utolsó hasonló mértékű aszály 1992-ben érte az országot. A júniusi esők már csak kicsit javíthatnak a helyzeten. A gazdasági kárt a kutató intézet 800 millió euróra (252 miliárd forint) becsüli. Nemcsak a termés mennyisége, de a minősége is sérült a hosszú, csapadékmentes időszak alatt. Szakértők abban reménykednek, hogy legalább a tavaszi vetésű állományok profitálhatnak a későn megérkező esőkből, így van némi esélye annak, hogy a gazdák veszteségeit kompelzálják.

Lengyelországban a termés egyötöde veszett el az aszály miatt. A lengyel talajtani és növénytermesztési intézet (IUNG) adatai szerint nemcsak csapadék nem esett április-május folyamán, de a rendkívül magas hőmérséklet is meggyötörte a növényeket. Eredmény: az ország 90 százalékát aszálysújtotta övezetnek lehet tekinteni. Az intézet ezért a nyári betakarítású szántóföldi kultúrák esetén a sokéves termésátlagokhoz képest nagyjából 20 százalékos veszteséggel számol, a repce esetében 10 százalékosra becsülték a kárt.

Két héttel hamarabb érik nálunk is minden (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu