A világ harmadik legnagyobb szójatermelője most erősen importra szorul

agrarszektor.hu
A korábbi 54-56 millió tonnás becslést felülírta az élet. Mégiscsak túl optimista volt az amerikai minisztérium (USDA) az argentin kilátásokat illetően. Bár még most is jobbnak ítéli a helyzetet, mint az Oil World, ám a veszteségeket nem lehet tagadni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tomboló aszálynak köszönhetően a korábbi, rekordokat súroló 56 millió tonnás argentin szójababtermést alaposan vissza kellett korrigálnia az elemzőknek. A világ legnagyobb szójadara-exportőre évente 67 millió tonna bab feldolgozására lenne képes, de idén mindössze  36-40 millió tonnás hazai termés állhat a rendelkezésére. A számpáros közül az előbbit az Oil World már hetekkel előbb kihozta, míg utóbbi mellett most tette le a garast az USDA. Korábbi várakozásai messze meghaladták ezt: előbb 56, majd 54 millió tonnát jósoltak a világ harmadik legnagyobb szójatermelőjénél.

Csakhogy a nyáron, virágzáskor jelentkező aszály súlyosabb hatásokkal járt a vártnál. Az olajütők pillantnyilag 70 százalélkos kihasználtsággal dolgoznak, és a helyzet csak romlani fog. Az import szójabab aránya 10-12 százalékos arányt képviselhet a feldolgozott alapanyagban a 2017/18-as gazdasági évben, szeptemberre a behozatal elérheti az 5,5 millió tonnát. Az országban fejtörést okoz, hogy az USA-ból is importra szorulnak, ám az ott köztermesztésben lévő, gyomirtóra rezisztens GM-szója Argentínában nincs engedélyezve.

Mindez a magyar termelők nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy tényleg stabilizálódhat egy tonnánként 120 ezer forintos szójaár, különösen, ha az északi féltekén is beüt egy időjárási anomália. Ami most Magyarországon tapasztalható, sajnos, máris nevezhető annak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31