2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Növény

A világ harmadik legnagyobb szójatermelője most erősen importra szorul

A korábbi 54-56 millió tonnás becslést felülírta az élet. Mégiscsak túl optimista volt az amerikai minisztérium (USDA) az argentin kilátásokat illetően. Bár még most is jobbnak ítéli a helyzetet, mint az Oil World, ám a veszteségeket nem lehet tagadni.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A tomboló aszálynak köszönhetően a korábbi, rekordokat súroló 56 millió tonnás argentin szójababtermést alaposan vissza kellett korrigálnia az elemzőknek. A világ legnagyobb szójadara-exportőre évente 67 millió tonna bab feldolgozására lenne képes, de idén mindössze  36-40 millió tonnás hazai termés állhat a rendelkezésére. A számpáros közül az előbbit az Oil World már hetekkel előbb kihozta, míg utóbbi mellett most tette le a garast az USDA. Korábbi várakozásai messze meghaladták ezt: előbb 56, majd 54 millió tonnát jósoltak a világ harmadik legnagyobb szójatermelőjénél.

Csakhogy a nyáron, virágzáskor jelentkező aszály súlyosabb hatásokkal járt a vártnál. Az olajütők pillantnyilag 70 százalélkos kihasználtsággal dolgoznak, és a helyzet csak romlani fog. Az import szójabab aránya 10-12 százalékos arányt képviselhet a feldolgozott alapanyagban a 2017/18-as gazdasági évben, szeptemberre a behozatal elérheti az 5,5 millió tonnát. Az országban fejtörést okoz, hogy az USA-ból is importra szorulnak, ám az ott köztermesztésben lévő, gyomirtóra rezisztens GM-szója Argentínában nincs engedélyezve.

Mindez a magyar termelők nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy tényleg stabilizálódhat egy tonnánként 120 ezer forintos szójaár, különösen, ha az északi féltekén is beüt egy időjárási anomália. Ami most Magyarországon tapasztalható, sajnos, máris nevezhető annak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu