2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Növény

Aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából: ijesztő, ami az ország gabonakészleteivel történik

Kiderült, mi történt az ukrán gabonával: a jelek szerint az oroszok tették rá a kezüket. A legfrissebb becslések szerint Oroszország 500 ezer tonna gabonát szállított már el a megszállt ukrajnai területekről.
 
 

Ukrajna megszállt területeiről, vagyis Herszon és Zaporizzsja térségéből mostanra már megközelítőleg 500 ezer tonna gabonát szállítottak el az oroszok - jelentette ki Vaszil Bodnart, Ukrajna törökországi nagykövete. A diplomata szerint a megszállt ukrajnai területekről elszállított gabona becsült értéke megközelíti a 100 millió dollárt - írta meg a Világgazdaság a Kárpáti Igaz Szó értesülései alapján. A nagykövet azt is tudni véli, mi lett a sorsa a korábban ukrajnai raktárakban tárolt, magán- és közösségi tulajdonban lévő gabonának: szerinte Oroszország a megszállt Krím félszigetről két kikötőn keresztül exportálja azt Szíriába, Libanonba, Egyiptomba és Törökország egyes kikötőibe.

Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőre, de a háború miatt az idén nem tudott a külpiacokra szállítani, mert az orosz hadihajók eltorlaszolják a hagyományos szállítási útvonalakat a Fekete-tengeren keresztül. Ennél is nagyobb probléma, hogy a háború dúlta országban akadoznak a mezőgazdasági munkák, félő, hogy a termény jelentős része a földeken fog megrohadni. Hírek szerint így is több millió tonna szállításra kész gabona ragadt az országban. Vannak próbálkozások arra, hogy ezt a gabonamennyiséget szárazföldi úton juttassák ki az országból, ám a folyamat egyelőre lassú és nehézkes. Mindeközben a világ több térségében élelmezési válság fenyeget a háború miatt kialakult gabonahiányból és az árak elszállásából kifolyólag.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!